26 / 04 / 2024

Ercan Havalimanı'nın yeni sahibi Taşyapı İnşaat oldu!

 Ercan Havalimanı'nın yeni sahibi Taşyapı İnşaat oldu!

Ercan İhalesi'nde açık arttırma yapıldı.İhaleyi yüzde 47.80 ciro paylaşımı öneren Taşyapı İnşaat Şirketi kazandı.



KKTC tarihinin en büyük ve önemli ihalesi olarak nitelenen Ercan Havalimanı’nın 25 yılığına işletme hakkının devredilmesi için açılan ihaleyi, yüzde 47.80 ciro paylaşım oranı teklifi sunan “Taşyapı İnşaat Taahüd Sanayi ve Ticaret A.Ş. Terminal Yapı ve Tic. Ltd. Şti” kazandı.


Merkezi İhale Komisyonu’nun sabah saat 10.00’daki toplantısında sunulan 4 teklifin Teknik Alt Komite tarafından şartnameye uygunluk değerlendirmesi saat 20.30’da tamamlandı.


Değerlendirmenin daha erken biteceği ve komisyonun saat 18.00’de toplanacağı bilgisi alan firma yetkilileri ile basın mensupları, uzun süre bekledi. İhale KKTC’de yayın yapan birçok televizyon kanalında canlı yayımlandı.


Saat 20.35’te Selim Gökbörü başkanlığında toplanan Merkezi İhale Komisyonu teknik değerlendirme raporlarını inceleyerek 4 firmanın da ihaleye devam edeceğini açıkladı.


Daha sonra tekliflerin üçe düşürülmesi için kapalı zarf usulüyle 5 dakikalık süre içinde yeni teklifler kabul edildi.


Buna göre ilk teklifi yüzde 47.75 olan “Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. Terminal Yapı ve Tic. Ltd. Şti.” teklifini yüzde 47.80’e; ilk teklifi 30.70 olan “Doğusan Demir Sanayi İnşaat ve Ticaret Şirketi ile Metağ İnş. Tic. Şti. Ortaklığı yüzde 37.70’e; ilk teklifi yüzde 26 olan Elron İnşaat Taahhüt Ticaret Ltd. Ştd. ile Elit Pro. Müşavirlik Taahhüt Tic. Ltd. Şti. ortak girişimi” yüzde 36’ya ve ilk teklifi yüzde 10 olan “Kaya Turistik Tesisleri Titreyengöl Otelcilik A.Ş. ile Zonguldak Özel Sivil Havacılık San. ve Tic. A.Ş.” de yüzde 38.5’e çıkardı.


Elron-Elit açık artırma dışında kaldı


Böylece Elron-Elit açık artırma dışında kaldı ve diğer 3 firmadan üç tur yeni teklif alındı.


Son turda Doğusan-Metağ yüzde 38.90; Kaya-Zonguldak yüzde 39; Taşyapı-Terminal ise yüzde 47.80 ciro paylaşım oranı teklif edince ihale Taşyapı-Terminal’e kaldı.


Rekabet Kurulu ve Bakanlar Kurulu'nda onaylanacak


Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Selim Gökbörü, komisyonun kararının önce Rekabet Kurulu’na, ardından Bakanlar Kurulu’na gideceğini ve onaylanarak yürürlüğe gireceğini söyledi.


Tatar ve Saner de geldi


Merkezi İhale Komisyonu’nun ihaleyi sonuçlandırmasının ardından Maliye Bakanı Ersin Tatar ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner toplantı salonuna gelerek sonucun hayırlı olmasını diledi.


Tatar, Merkezi İhale Komisyonu’na ve katılımcılara teşekkür ederek, çok başarılı bir gün geçirildiğini kaydetti. Kazanan firmayı ve tüm katılımcıları tebrik eden Maliye Bakanı Tatar, tümünün KKTC’nin gelişme sürecine katkıda bulunduğunu söyledi.


Ersan Saner ise ihaleyi hazırlayan bakanlık personeline, Merkezi İhale Komisyonu’na ve katılımcılara teşekkür ederek, “Umuyorum bu sonuç KKTC için hayırlı olacaktır ve en büyük ihale olan Ercan Havalimanı ihalesi tarihteki ve KKTC’deki yerini alacaktır” dedi.


Saner, katılımcılara iş hayatlarında kazançlı ve mutlu günler diledi.


Kazanan firmanın ciro katkı payının yüksekliğiyle ilgili soruya karşılık Ersan Saner, önce “Ben yüzde 99 bekliyordum” diye espri yaptı; sonra da “Gerçekten güzel bir rakam çıktı, çok teşekkür ediyorum” dedi.


Maliye Bakanı Tatar ise, oranın yüksekliğinin KKTC’ye duyulan güveni gösterdiğini ifade ederek, “Zaten yaptığımız çalışmalarla, ortaya konulan bu güzelliklerle, bu ciddi hazırlıklarla bu bekleniyordu ama doğrusunu söylemek gerekirse verilen oran benim de beklentimin üzerinde. O yüzden ilgili şirkete bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.


Tatar, bir ay içinde sözleşme sürecinin başlayacağını, isteklerinin sözleşme gereklerinin zamanında yerine getirilerek işin bir an önce başlaması olduğunu söyledi. Tatar, “Çünkü KKTC’nin bu ciddiyete, bu yatırıma ihtiyacı vardır” dedi.


Toplantının tamamlanmasının ardından ihaleyi kazanan “Taşyapı İnşaat Taahüd Sanayi ve Ticaret A.Ş. Terminal Yapı ve Tic. Ltd. Şti.” Direktörü Alp Delimollaoğlu ve öteki yetkililer, bakanlar ve diğer firmaların temsilcilerince tebrik edildi.


İhalenin sonuçlanmasının ardından Başbakan İrsen Küçük, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile Maliye Bakanı Ersin Tatar, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenledi.


Ercan Havalimanı’nın işletme hakkının 25 yıllığına devrini öngören ihale, 350 milyon Euroluk yatırımla havalimanının genişletilmesini de içeriyor.


gundemkibris.com


Geri Dön