17 / 04 / 2024

Erciyes Üniversitesi'nde Atçılık ve Binicilik merkezi kuruldu!

 Erciyes Üniversitesi'nde Atçılık ve Binicilik merkezi kuruldu!

Merkezde, down sendromu, otizm, multiple skleroz gibi hastalıkların atla tedavisine yönelik araştırmalar ile Türkiye’deki yerli at ırklarının tespiti, geliştirilmesi ve bu atlara ait gen kaynaklarının oluşturulması için çalışmalar yapılacak




Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesinde Atçılık ve Binicilik Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. 


Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Merkez'de Türk tarihi ve kültürünün önemli bir parçası olan at, atçılık ve binicilik sporlarının, detaylı olarak ve tüm yönleriyle araştırılacağını söyledi.


Merkezde, başta hippoterapi (atla terapi) olmak üzere down sendromu, otizm, multiple skleroz gibi hastalıkların atla tedavisine yönelik araştırmalar ile cirit, atlı okçuluk gibi geleneksel sporların canlandırılması, Türkiye’deki yerli at ırklarının tespiti, geliştirilmesi ve bu atlara ait gen kaynaklarının oluşturulması için çalışmalar yapılacağını ifade eden Onmaz, şöyle devam etti:


"Yakın zamanda Viyana Veteriner Üniversitesi At Kliniği Şefi Prof. Dr. Rene Van Den Hoven başta olmak üzere birçok yabancı bilim adamı ile atlarda koşu ve yarış performansını artırıcı yöntem ve teknikler üzerine araştırmalar yapacağız. Bu tür çalışmaların ülkemiz atçılığının gelişmesine olumlu katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bununla birlikte ülkemizde ilk defa Dünya At Hekimliği Kongresini 19-21 Eylül günleri İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Ancak şu ana kadar gerek özel gerekse tüzel kuruluşlardan gerekli desteği bulamadık.  Özellikle genç akademisyen ve atseverlerin bu tür bilimsel faaliyetlere katılımlarını, destek vermelerini ve bu tür organizasyonları sahiplenmelerini istiyoruz."


Halktan da yeni kurulan Atçılık ve Binicilik Uygulama ve Araştırma Merkezine sahip çıkmalarını isteyen Doç. Dr. Onmaz, Kayseri’de atçılıkla ilgili birçok bilimsel kongreye ev sahipliği yapan ve araştırma merkezinin açılmasında desteğini esirgemeyen ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur'a, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. İhsan Keleş’e ve eski dekan Prof. Dr. Halit Canatan’a teşekkür etti.



AA




Geri Dön