24 / 04 / 2024

Erdemir'den İtalya Ilva Çelik Fabrikası için teklif!

Erdemir'den İtalya Ilva Çelik Fabrikası için teklif!

İtalya'nın sanayi devleri arasında yer alan ve Avrupa Birliği sınırları içerisindeki en büyük üretim kapasitesine sahip Ilva Çelik Fabrikası'nın satış ihalesinde teklif veren iki şirketten biri Erdemir oldu.



İtalya'nın sanayi devleri arasında yer alan ve Avrupa Birliği sınırları içerisindeki en büyük üretim kapasitesine sahip Ilva Çelik Fabrikası'nın satış ihalesinde teklif veren iki şirketten biri Erdemir oldu


Devlet kontrolündeki Avrupa Birliği'nin üretim kapasitesi bakımından en büyük çelik fabrikası olan Ilva satış veya kiralama teklifleri için son günü dün 30 Mayıs'a uzattığını açıkladı.


Konuya yakın dört kaynağa göre, teklif veren yalnızca iki grup kaldı. Bunlar borsada işlem görmeyen İtalyan çelik üreticisi Arvedi ve Türk rakibi Erdemir. Erdemir, Ilva'nın özelleştirme sürecine, daha fazla bilgi edinmek amacıyla başvuruda bulunduğunu şubat ayında açıklamıştı.


OCAK AYINDA 29 ŞİRKET TEKLİ SUNMUŞTU

Ilva'nın ocak ayında başlayan satış sürecinde toplam 29 şirket veya konsorsiyum teklif sunmuştu.


İtalya hükümeti hem 16,000 kişinin işini kurtarmak hem de İtalya'nın güneyindeki Taranto şehrinde yaşanan kirliliği önlemek amacıyla geçtiğimiz yıl zarar eden şirketin yönetimine el koydu.Şirket yaklaşık 4,000 kişiyi işten çıkarıp çevre temizliğini finanse edebilmek için 1.1 milyar euroluk köprü kredisi alarak potansiyel alıcılar için olumlu şartlar yarattı. 



Habertürk



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yabancı haber ajansları AB’nin en büyük çelik üreticisi İtalyan Ilva’nın satışında finale Erdemir’in kaldığını yazarken, yerli çelik devi ‘Bağlayıcı teklif vermedik’ açıklaması yaptı. Uzmanlar, ‘Zor durumdaki İtalyan şirket Türk damada göz koydu’ şeklinde yorumladı


Türk şirketler dünya çelik sektöründe, ‘aranan damat’ oldu. İtalyan çelik devi Ilva, fabrikasını alması için Erdemir Grubu’na göz kırptı. Yabancı ajanslarda AB’nin en büyük çelik tesisinin satışında Erdemir’in finale kaldığı iddia edilirken, Türk çelik devi “Bağlayıcı teklif vermedik” dedi.

 

Devlet kontrolündeki Avrupa Birliği’nin üretim kapasitesi bakımından en büyük çelik fabrikası olan Ilva, satış veya kiralama teklifleri için son günü 30 Mayıs’a uzattığını açıkladı. Konuya yakın kaynaklar, Ilva’ya teklif veren yalnızca iki grubun  kaldığını duyurdu. Reuters’ın haberine göre, bunlar İtalyan Arvedi ve Türk rakibi Erdemir Grubu. Erdemir, Ilva’nın özelleştirme sürecine daha fazla bilgi edinmek amacıyla başvuruda bulunduğunu Şubat’ta açıklamıştı.

 

1.1 milyar euroluk çevre yatırımı

 

Ilva’nın Ocak’ta başlayan satış sürecinde toplam 29 şirket ve konsorsiyum teklif sunmuştu. İtalya Hükümeti hem 16 bin kişinin işini kurtarmak hem de İtalya’nın güneyindeki Taranto şehrinde yaşanan çevre kirliliğini önlemek amacıyla 2015’te 382 milyon euro zarar eden ve üretimi 5.9 milyon tondan 4.7 milyon tona inen şirketin yönetimine el koydu. Ilva Grubu 4 bin kişiyi işten çıkarıp çevre temizliğini finanse edebilmek için 1.1 milyar euroluk köprü kredisi alarak potansiyel alıcılar için olumlu şartlar yarattı.

 

AB’nin üçüncü büyük çelik üreticisi Erdemir Grubu’nun İtalyan dev İlva’nın satışında finale kaldığının duyurulması, heyecan yarattı. Ancak Erdemir, KAP’a bir açıklama yaparak, incelemelerin sürdüğünü bildirdi. Erdemir’in açıklamasında; “İtalyan çelik üreticisi Ilva S.p.A.’nın özelleştirme sürecine ilişkin incelemelerimiz devam etmekte olup, konuyla ilgili bağlayıcı herhangi bir teklif verilmemiştir” denildi.

 

Uzmanlar çelik sektöründe yaşanan bu hareketliliği, “Ilva satın alması için Erdemir’e şirinlik yapıyor. Erdemir’in aldığı resmi bir karar yok. Ama İtalyanlar, damat olarak Türkler’i istiyor” şeklinde yorumladı.

 

‘Fırsatları kolluyoruz’

 

Erdemir Grubu CEO’su Ali Pandır, dünyanın en büyük çelik üreticileri arasında ilk 3’e girmek istediklerini belirterek, 2019’a kadar 1 milyar dolardan fazla yatırım yapacaklarını açıklamıştı. Pandır, “Yurt içi ve yurt dışı fırsatlarla her zaman ilgileniyoruz. Bu yatırım maden olur, çelik şirketi olur. Gözümüz kapalı değil, uygun zamanı kolluyoruz” demişti.

 

İlk yabancı ortağı Almanlar oldu

 

Erdemir, İsdemir’in üretimini desteklemek ve ilave endüstriyel gaz ihtiyacını karşılamak için yeni tesis kurmak üzere Alman Linde Grup ile Şubat’ta yüzde 50-50 ortaklığa gitti. Bu, Erdemir’in 50 yıllık tarihinde hayata geçirdiği ilk uluslararası ortaklık oldu. Tesis 20 ayda hizmete girecek.

 

Erdemir üretimde rekor kırdı

 

Aktif büyüklüğü 6.4 milyar dolar ve AB’ye üye ülkelerin üreticileri içinde 3’üncü büyük demir-çelik üreticisi olan Erdemir Grubu, 2016’nın ilk çeyreğini 124 milyon dolarlık FAVÖK’le kapattı. Grup, bu yıl 461 milyon dolar yatırım yapacak. Erdemir, geçen yıl 8.9 milyon ton ham çelik ve 7.4 milyon ton yassı ürün üretimi gerçekleştirerek rekor kırdı.


Vatan


Geri Dön