25 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Bizim derdimiz konut fiyatlarını düşürmek

Erdoğan Bayraktar: Bizim derdimiz konut fiyatlarını düşürmek

Erdoğan Bayraktar, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İdarenin, şu anda Türkiye'de üretilen k



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, müteahhitlerin, "TOKİ'nin kapsamlı şekilde konut
yapma işine girmesine" yönelik eleştirileri hakkında, "Bizim derdimiz Türkiye'de konut piyasasını disipline etmek, fiyatları aşağıya çekmek, sektördeki kayıt dışı ekonomiyi önlemek" dedi.

Bayraktar, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İdarenin, şu anda Türkiye'de üretilen konutların sadece yüzde 7-7,5'ini yaptığını belirterek, "Bu rakam yüzde 10 bile değildir" dedi. Bunun da "sosyal devlet" olmanın gereği olduğuna işaret eden Bayraktar, organize tek firma olarak her tarafta konut yaptıkları için bunun "çok fazla gibi" göründüğünü, ancak konutların yüzde 92-93'ünü firmaların yaptığını söyledi.

Müteahhitlerin, özel sektörün, "TOKİ konut yapmasın" dediğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
"Bakın bizim müteahhitlere rakip olarak yaptığımız konutları tamamen müteahhitler yapıyor. Hasılat paylaşımı veriyoruz. Müteahhit ha kat karşılığı benden almış ha başka üçüncü şahıstan almış ha vatandaştan almış. Ne fark eder ki? Benden aldığını satabildiği en yüksek fiyattan satıyor. Bize oradan kaynak geliyor."
-"...VATANDAŞ GÜVENİYOR"-
İdarenin bütçe ve Hazineden para almadığını, kaynağını bu yolla temin ettiğini vurgulayan Bayraktar, "TOKİ adına yaptığı zaman ne avantajı var? Daha kaliteli yapıyor. Ne avantajı var? Vatandaş güveniyor. 'Bu yapmazsa, TOKİ gelip bunu yapar' diye gidip ondan satın alıyor" diye konuştu.

Bayraktar, 400 bin konut rakamına ulaştıklarını anımsatarak, bu konutların 350 bin tanesinin sosyal konut, gecekondu dönüşüm projeleri ve afet konutları olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: "Fakirlere konut yapıyoruz, 100 lira taksitle veriyoruz. Müteahhit bunu yapar mı? Garip gurabaya, fakir fukaraya, sokakta kalmış, dışarıda kalmış insana konut yapıyoruz. 62 metrekare, 87 metrekare konut yapıyoruz. Bunu yapar mı
müteahhit? 'TOKİ bunları yapsın, öbürlerini yapmasın' diyorlar. O konutları yapmazsam, bunları nasıl yapacağım? 147 belediyeyle kentsel dönüşüm yapıyoruz.

Kentsel dönüşümü yapabilmek için kaynak temin etmek lazım. Bütçeden para almıyoruz. Diğer taraftan biz konutu kaç liraya mal ediyoruz, 68 bin liraya. 68 bin liradan satıyoruz ve tapuda da 68 bin liradan gösteriyoruz. Bu bedel üzerinden KDV ödüyoruz. Acaba özel sektör de mi aynısını yapıyor? 68 bin liraya mal ettiği daireyi kaça satıyor? 100 bin liraya satıyor, tapuda kaç lira gösteriyor? 70 bin lira gösteriyor. Türkiye, kayıt dışı ekonomi engellenmeden kalkınamaz."
-TÜRKİYE'DE KONUT KİRALARI VE FİYATLARI DÜŞTÜ-
Bayraktar, şu anda bütün Türkiyede kiraların düştüğünü ifade ederek, "Niye düştü? TOKİ sayesinden düştü, konut fiyatları da düştü. Bizim görevimiz fiyatları aşağıya çekmek" dedi. Her kurumda, meslekte, kuruluşta karşı ataklar, şikayetler olacağını belirten Bayraktar, müteahhitlerin şikayetlerini de anlayışla karşılamak durumunda olduklarını söyledi.

-"SANA TOKİ GİBİ KONUT YAPACAĞIM"-
Konutların yalnızca yüzde 7'sini yaptıklarını yineleyen Bayraktar, şunları kaydetti:
"TOKİ çekildiği zaman olur mu? Sosyal devlette böyle bir şey olur mu? Fakire kim konut yapacak? 100, 200, 300 lira taksitle kim konut verecek? Bu kentsel dönüşümleri, bu şehirleri bir ur gibi saran, şehirlerin gelişmesini
tıkayan, yeÅŸil alanları, su havzalarını, tarihi dokuyu bozan bu yapıyı ortadan  kaldırıp ÅŸehirlerimizi düzgün hale kim getirecek? Belediyelerle iÅŸbirliÄŸi halinde biz bunları yapıyoruz.  Ankara  Kent GiriÅŸi Protokol Yolu, Ä°stanbul Küçükçekmece, Ayazma, Tepeüstü, Maltepe, Tuzla, GaziosmanpaÅŸa gecekondu dönüşümlerini kim yapacak? Samsun Irmak Mahallesi... Bunların olması lazım. Bunları devletin kurumu yapmayacak, ne olacak? Rekabet ortamı doÄŸmayacak, fiyatlar ÅŸiÅŸecek." Bayraktar, konut piyasasında artık, "Sana TOKÄ° gibi konut yapacağım"
denildiğini belirterek, TOKİ'nin kar gözetmeden sadece vatandaşın menfaatini gözeterek çalıştığını ve piyasayı disipline ettiğini kaydetti.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TOKİ: Biz piyasadan çekilirsek fakirlere kim konut yapacak

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, müteahhitlerin, “TOKİ'nin kapsamlı şekilde konut yapma işine girmesine” yönelik eleştirileri hakkında, “Bizim derdimiz Türkiye'de konut piyasasını disipline etmek, fiyatları aşağıya çekmek, sektördeki kayıt dışı ekonomiyi önlemek” dedi.


Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ'nin, şu anda Türkiye'de üretilen konutların sadece yüzde 7-7.5'ini yaptığını belirterek, “Bu rakam yüzde 10 bile değildir” dedi.
Bunun da “sosyal devlet” olmanın gereği olduğuna işaret eden Bayraktar, organize tek firma olarak her tarafta konut yaptıkları için bunun “çok fazla gibi” göründüğünü, ancak konutların yüzde 92-93'ünü firmaların yaptığını söyledi. Müteahhitlerin, özel sektörün, “TOKİ konut yapmasın” dediğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti: “Bakın bizim müteahhitlere rakip olarak yaptığımız konutları tamamen müteahhitler yapıyor. Hasılat paylaşımı veriyoruz. Müteahhit ha kat karşılığı benden almış ha başka üçüncü şahıstan almış, ha vatandaştan almış. Ne fark eder ki? Benden aldığını satabildiği en yüksek fiyattan satıyor. Bize oradan kaynak geliyor.”
Garip gurabaya kim verecek
Ä°darenin bütçe ve Hazineden para almadığını, kaynağını bu yolla temin ettiÄŸini vurgulayan Bayraktar, “TOKÄ° adına yaptığı zaman ne avantajı var? Daha kaliteli yapıyor. Ne avantajı var? VatandaÅŸ güveniyor. ‘Bu yapmazsa, TOKÄ° gelip bunu yapar' diye gidip ondan satın alıyor” diye konuÅŸtu. Bayraktar, 400 bin konut rakamına ulaÅŸtıklarını anımsatarak, bu konutların 350 bin tanesinin sosyal konut, gecekondu dönüşüm projeleri ve afet konutları olduÄŸuna dikkat çekti. Bayraktar, ÅŸunları söyledi: “Fakirlere konut yapıyoruz, 100 lira taksitle veriyoruz. Müteahhit bunu yapar mı? Garip gurabaya, fakir fukaraya, sokakta kalmış, dışarıda kalmış insana  konut yapıyoruz. 62 metrekare, 87 metrekare konut yapıyoruz. Bunu yapar mı müteahhit? ‘TOKÄ° bunları yapsın, öbürlerini yapmasın' diyorlar. O konutları yapmazsam, bunları nasıl yapacağım? 147 belediyeyle kentsel dönüşüm yapıyoruz.”
“Kentsel dönüşümü yapabilmek için kaynak temin etmek lazım. Bütçeden para almıyoruz. DiÄŸer taraftan biz konutu kaç liraya mal ediyoruz, 68 bin liraya. 68  bin liradan satıyoruz ve tapuda da 68 bin liradan gösteriyoruz. Bu bedel üzerinden KDV ödüyoruz. Acaba özel sektörde mi aynısını yapıyor? 68 bin liraya mal ettiÄŸi daireyi kaça satıyor? 100 bin liraya satıyor, tapuda kaç lira  gösteriyor? 70 bin lira gösteriyor. Türkiye, kayıt dışı ekonomi engellenmeden  kalkınamaz.”

Kira ve fiyat TOKİ'yle düştü

TOPLU Konut Ä°daresi (TOKÄ°) BaÅŸkanı ErdoÄŸan Bayraktar, ÅŸu anda bütün Türkiyede kiraların düştüğünü belirterek,  “Niye düştü? TOKÄ° sayesinden düştü, konut fiyatları da düştü. Bizim görevimiz fiyatları aÅŸağıya çekmek” dedi. Her kurumda, meslekte karşı ataklar olacağını belirten Bayraktar, müteahhitlerin ÅŸikayetlerini de anlayışla karşıladıklarını söyledi.
Hürriyet

TOKİ'den müteahhitlere yanıt: Türkiye'de konut kiraları sayemizde düştü
  
Başkan Erdoğan Bayraktar, müteahhitlerin 'TOKİ konut yapmasın' eleştirilerine yanıt verdi: Bugün Türkiye'de konut kiraları ve ev fiyatları bizim sayemizde geriliyor

TOPLU Konut Ä°daresi (TOKÄ°) BaÅŸkanı ErdoÄŸan Bayraktar, müteahhitlerin, 'TOKÄ°'nin kapsamlı ÅŸekilde konut yapma iÅŸine girmesine' yönelik eleÅŸtirileri hakkında, 'Bizim derdimiz Türkiye'de konut piyasasını disipline etmek, fiyatları aÅŸağıya çekmek, sektördeki kayıtdışı ekonomiyi önlemek' dedi. Müteahhitlerin, özel sektörün, 'TOKÄ° konut yapmasın' dediÄŸini belirten Bayraktar, şöyle devam etti: Bakın bizim müteahhitlere rakip olarak yaptığımız konutları tamamen  müteahhitler yapıyor. Hasılat paylaşımı veriyoruz. Müteahhit kat karşılığı benden almış ha baÅŸka üçüncü ÅŸahıstan almış ha vatandaÅŸtan almış. Ne fark eder ki? Benden aldığını satabildiÄŸi en yüksek fiyattan satıyor. Bize oradan kaynak geliyor...
İdare'nin bütçe ve Hazine'den para almadığını, kaynağını bu yolla temin ettiğini vurgulayan Bayraktar, şu anda bütün Türkiyede kiraların düştüğünü ifade ederek, şöyle dedi: Niye düştü kiralar? TOKİ sayesinden düştü, konut fiyatları da düştü. Bizim görevimiz fiyatları aşağıya çekmek... Her kurumda, meslekte, kuruluşta karşı ataklar, şikayetler olabilir. Müteahhitlerin şikayetlerini de anlayışla karşılamak durumundayız ama biz de işimizi yapıyoruz.
AkÅŸam

Fakire biz ev yapmazsak, kim yapacak!

TOKİ Başkanı Bayraktar, müteahhitlerin ‘TOKİ'ye yönelttiği eleştirilerine yanıt olarak “400 bin ev yaptık, 350 bini sosyal konut. Fakir fukaraya biz ev yapmazsak, kim yapacak?” dedi

• Toplu Konut Ä°daresi (TOKÄ°) BaÅŸkanı ErdoÄŸan Bayraktar, müteahhitlerin, ‘TOKÄ°'nin kapsamlı ÅŸekilde konut yapma iÅŸine girmesine' yönelik eleÅŸtirileri hakkında, “Bizim derdimiz Türkiye'de konut piyasasını disipline etmek, fiyatları aÅŸağıya çekmek, sektördeki kayıt dışı ekonomiyi önlemek” dedi. Bayraktar, Ä°dare'nin, ÅŸu anda Türkiye'de üretilen konutların sadece yüzde 7-7.5'ini yaptığını belirterek, “Bu rakam yüzde 10 bile deÄŸildir” dedi. Bayraktar, 400 bin konut rakamına ulaÅŸtıklarını anımsatarak, bu konutların 350 bin tanesinin sosyal  konut, gecekondu dönüşüm projeleri ve afet konutları olduÄŸuna dikkati çekti.

68 BÄ°N LÄ°RALIK EV 68 BÄ°N LÄ°RAYA SATILIYOR

Bayraktar, şunları söyledi: “Garip gurabaya, fakir fukaraya, sokakta kalmış, dışarıda kalmış insana konut yapıyoruz, 100 lira taksitle veriyoruz. Müteahhit bunu yapar mı? 62 metrekare, 87 metrekare konut yapıyoruz. Bunu yapar mı müteahhit? ‘TOKİ bunları yapsın, öbürlerini yapmasın' diyorlar. O konutları yapmazsam, bunları nasıl yapacağım? 147 belediyeyle kentsel dönüşüm yapıyoruz. Kentsel dönüşümü yapabilmek için kaynak temin etmek lazım. Bütçeden para almıyoruz. Diğer taraftan biz konutu kaç liraya mal ediyoruz, 68 bin liraya. 68 bin liradan satıyoruz ve tapuda da 68 bin liradan gösteriyoruz. Bu bedel üzerinden KDV ödüyoruz. Acaba özel sektör de mi aynısını yapıyor? 68 bin liraya mal ettiği daireyi 100 bin liraya satıyor, tapuda kaç lira gösteriyor? 70 bin lira gösteriyor.” • AA

Görevimiz fiyatları aşağı çekmek

TOKİ Başkanı Bayraktar, şu anda bütün Türkiyede kiraların düştüğünü ifade ederek, “Niye düştü? TOKİ sayesinden düştü, konut fiyatları da düştü. Bizim görevimiz fiyatları aşağıya çekmek” dedi. Her kurumda, meslekte, kuruluşta karşı ataklar, şikayetler olacağını belirten Bayraktar, müteahhitlerin şikayetlerini de anlayışla karşılamak durumunda olduklarını söyledi. Konutların yalnızca yüzde 7'sini yaptıklarını yineleyen Bayraktar, şunları kaydetti: “TOKİ çekildiği zaman olur mu? Sosyal devlette böyle bir şey olur mu? Fakire kim konut yapacak? 100, 200, 300 lira taksitle kim konut verecek? Bu kentsel dönüşümleri, bu şehirleri bir ur gibi saran, şehirlerin gelişmesini tıkayan, yeşil alanları, su havzalarını, tarihi dokuyu bozan bu yapıyı ortadan kaldırıp şehirlerimizi düzgün hale kim getirecek? Belediyelerle işbirliği halinde biz bunları yapıyoruz. Ankara Kent Girişi Protokol Yolu, İstanbul Küçükçekmece, Ayazma, Tepeüstü, Maltepe, Tuzla, Gaziosmanpaşa gecekondu dönüşümlerini kim yapacak? Samsun Irmak Mahallesi... Bunların olması lazım. Bunları devletin kurumu yapmayacak, ne olacak? Rekabet ortamı doğmayacak, fiyatlar şişecek.”
Star


Geri Dön