19 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Türkiye'de konuta talep bitmez!

Erdoğan Bayraktar: Türkiye'de konuta talep bitmez!

GYODER Zirvesi'nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, emlakta balon iddiasına karşı çıktı. Bayraktar "Konutta arz fazlası yok. Ancak işini bilmeyen lokal çavuşların balonu patlar" dedi



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) bu yıl beşincisini düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi Samsun'da başladı. Zirveye katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm süreci ve yeni imar kanunu hakkında bilgiler verdi. Kentsel dönüşüm uygulamalarında bazı suistimallerin yaşandığını tespit ettiklerini yeni düzenlemelerle bunların önüne geçeceklerini anlatan Bayraktar, "Ne yapsan açıkgözler arkadan dolaşıp bir yolunu buluyorlar" diye konuştu. 


Konuta talep bitmez 

Konutta balon iddialarına karşı çıkan Bakan Bayraktar, "Türkiye'de vatandaşların ekonomik durumları geliştikçe ev değiştirme talebi oluşuyor. Konuta talep bitmez" dedi. Hane halkı sayısını küçülmesi ve şehirleşmenin artmasıyla da konut ihtiyacının tırmandığını belirten Erdoğan Bayraktar, "Ülke genelinde konut arz fazlası yok. Ancak işini bilmeyen lokal çavuşların balonu patlayabilir" ifadelerini kullandı. 


Maket satışa ayar geliyor 

Yeni tüketici kanunuyla konut alıcısının güvence altına alınacağını belirten Bayraktar, maketten satışın ancak sigorta yapılması karşılığında devam edebileceğini söyledi. Bayraktar, "Maketteki konutu sigorta yapıp teminat verecekler. Maketten satıp kaçıyorlar. Yeni düzenlemeyle maketten satıp kaçma dönemi son bulacak" diye konuştu. 


50 bin bina daha yıkılacak 

Bakan Bayraktar, 20 yılda 6.5 milyon konut stokunun yenileceğini söyledi. 200 bin konutun yıkıldığı bilgisini veren Bayraktar, 2014 başında 50 bin binanın yıkımının gerçekleşeceğini anlattı. 


Gayrimenkul ihraç ürünü olarak görülmeli

Samsun Gelişen Kentler Zirvesi'nin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Aziz Torun, "Diğer ülkelerin petrolü, doğalgazı varsa bizim de gayrimenkulümüz var. Gayrimenkulü ihraç ürünü olarak görmeliyiz" dedi. Sektörün sadece İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  olarak görülmemesi gerektiğine vurgu yapan Torun, Anadolu illerini cazip hale getirmek için çalıştıklarını dile getirdi. Aziz Torun, "Türkiye'nin 2013 hedefine baktığımızda sektörünün büyüyeceğini çok net görebiliyoruz. Gayrimenkul Türkiye'de stratejik bir sektör olarak kabul edilmeli" diye konuştu.


Seda Tabak/Sabah Gazetesi


Geri Dön