28 / 03 / 2024

Eren Holding çimento yatırımlarını hızlandırdı!

Eren Holding çimento yatırımlarını hızlandırdı!

Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, "Çimento, kağıt-karton ve enerjide pandeminin olumsuz etkisini çok şükür yaşamadık" dedi.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar Eren Holding'in çimento sektöründeki yatırımlarını kaleme aldı.

İşte Vahap Munyar'ın 'Kağıt ve çimentoda 1.2 milyar dolarlık yatırıma soyundu' başlıklı yazısı...

Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Anadolu Hisarı’nda konuklarını ağırladıkları özel ofiste zencefil çayını yudumlarken söz COVID-19 sürecinin hakim olduğu 2020’den girdi:

- Pandemiden olumsuz etkilenen tarafımız tekstil ve hazır giyim oldu. Ülkemizde ve yurt dışında 300’ü aşkın mağazamız var. Onlar “kapatma günleri”nde durdu.

Ardından bulundukları diğer sektörlere geçti:

- Çimento, kağıt-karton ve enerjide pandeminin olumsuz etkisini çok şükür yaşamadık. Pandemi öncesi inşaatla birlikte çimentoda yurt içi işler gerileyince süratle ihracata yüklendik.

Mersin’de 500 milyon dolar yatırımla kurdukları Medcem Çimento’ya değindi:

- Çimento ihracatında limana yakın olan tesisler bu avantajı kullandı. Mersin çimento fabrikamız, kendi limanından ihracata ağırlık verdi. Üretiminin yüzde 85’ini ihraç ediyor.

Eren Holding çimento yatırımlarını hızlandırdı!

Mersin’de kapasiteyi 2 katına çıkaracak yatırıma başladıklarını bildirdi:

- 250-300 milyon dolarlık yatırımla Mersin’deki çimento üretimimiz iki katına çıkacak. Yükselen kapasiteyle yine yüzde 80-85 ihracata çalışacak.

Hem klinker, hem de çimento ihracatlarının olduğunu kaydetti:

- Klinker ihracatı yaptığımız bölgeleri dikkate alarak Kamerun, Tunus ve Rusya’da her biri 20’şer milyon dolarlık yatırımla öğütme tesisleri kurmuştuk.

Bu aşamada şu noktanın altını çizdi:

- Aslında çimento ihraç etmek daha katma değerli. Biz son dönemlerde özellikle ABD’ye çimento ihracatına yöneldik. ABD’ye tonu 40 dolardan çimento satıyoruz. Kilo başına 40 cent düşük görünse de çimento üretimi yüzde 70 yerli kaynağa dayanıyor.

Yatırımları anımsattı:

- Çimento, kağıt, karton ve ambalajdaki 1.2 milyar dolarlık yatırımlarımız tamamlandığında 3 yıl sonra ciromuz 3.5 milyar dolara yaklaşır diye düşünüyorum.

Çimento sektörü 2020’de içerde ve dışarda büyüdü!


Geri Dön