20 / 04 / 2024

Eren Holding, İstanbul'da 200 milyon dolara iki otel kuruyor!

Eren Holding, İstanbul'da 200 milyon dolara iki otel kuruyor!

Sanayi, enerji ve perakendedeki yatırımlarıyla dikkat çeken Eren Holding, İstanbul'da 4 ve 5 yıldızlı iki oteli aynı yere ve aynı anda yapıyor. Oteller dışında, Mersin Taşucu'nda yapılan çimento fabrikası da 2015'in başında devreye alınacak...



Sanayi, enerji ve perakendedeki yatırımlarıyla dikkat çeken Eren Holding, İstanbul'da 4 ve 5 yıldızlı iki oteli aynı yere ve aynı anda yapıyor. Yenibosna'da 200 milyon dolara kurulacak bu oteller dışında, Mersin Taşucu'nda yapılan çimento fabrikası da 2015'in başında devreye alınacak. Perakendede ise Avrupa'dan bir marka satın alma hedefi var. 


Eren Holding, Zonguldak'taki Eren Enerji'ye ait santral için ilginç bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Ahmet Eren'in verdiği bilgiye göre, santralin çevresinde oturan 100 kadar ailenin evleri ederinin iki katına satın alındı. Ailelere yeni evler yapıldı ve inşaatının yarı fiyatı bedel karşılığında teslim edildi. Evlere ayrıca beyaz eşyaları da yerleştirildi ve sıcak su hizmeti de götürüldü. 


Eren Holding, Türkiye'nin en çok yatınm yapan gruplan arasında yer alıyor. Bu yatırımlar, faaliyet yürüttüğü perakendeden enerjiye, kağıt ve ambalajdan gayrimenkul geliştirmeye kadar geniş bir sahada sürüyor. Kağıtta 400 milyon dolarlık yatınmla Avrupa'nın en büyük üç grubundan biri olacak olan Eren, ambalajda ilk kez yurtdışında, Yunanistan'da fabrika kuracak. Eren Holding, İstanbul Yenibosna'da iki otel ve rezidans birden inşa ediyor. Holdingin Mersin Taşucu'nda yapımı süren 500 milyon dolarlık bir çimento fabrikası yatırımı da var ve bu fabrika 2015'in ilk çeyreğinde faaliyete geçecek. 


Yakın zamanda ortağı İrlandalı CRH Grubu'nun yüzde 50 hissesini satışa çıkardığı Denizli Çimento'nun satışı ile gündemde olan Eren Holding'in yönetim kurulu başkanı Ahmet Eren, perakendede önemli bir stratejiyi vurguluyor. Eren, "Bundan böyle artık yeni temsilcilik üzerine çalışmak yerine Avrupa'dan marka satın alabiliriz. 1,5 milyar doların üzerindeki ciroya sahip bir markayla ortaklık kurabiliriz" diyor. 


Ahmet Eren, sorulara şu yanıtları verdi: 


Ortağınız hissesini satışa koydu. Denizli Çimento ile ilgili sizin stratejiniz nedir? 

Ortağımız bir yıla yakın süredir sat100 AİLEYE YENİ EV mak istediğini beyan ediyor. Bu yönde bir çalışma yürüyor. Biz kalabiliriz de, satabiliriz de... 


Ne zaman belli olur bu durum? 

Aslında tamamen ortaya çıkacak fiyata bağlı. Şu dönem fiyat belirleniyor. Biz çıkacak fiyata göre ortağımızın hisselerini satın alma hakkına öncelikle sahibiz. Ya da talipliye satma hakkına da sahibiz. Fiyat yüksek olursa satabiliriz. Üçüncü bir yol da, talipli grup ile anlaşıp kalabiliriz. 


Denizli'deki gelişmeler Mersin Taşucu'nda inşa edilen çimento tesisini etkileyecek mi? 

Hayır. Orada 500 milyon dolarlık bir tesis kuruyoruz. 2 milyon ton artı 2 milyon ton olacak şekilde iki etaptan oluşacak. Tamamı bize ait ve ihracattaki performansa göre ikinci etabı devreye alacağız. Ağırlıklı ihracata çalışacak bir fabrika olacak. 


Bu alanda büyüme düşünüyor musunuz? 

Tamamen konjonktüre bağlı bir konu bu. Fabrikamızın tamamının kapasitesi, Akdeniz çanağındaki en büyük çimento tesisi anlamına geliyor. Biz Akdeniz Bölgesi'ne çok büyük bir yatınm yapıyoruz. Aslında Mersin'de farklı potansiyeller de var. Onlan da gözlüyoruz.


Nedir bu potansiyeller ve sizin planlarınızda neler var? 

Mersin bölge itibariyle meyve ve sebze üretiminin en verimli olduğu yöremiz. Düşüncemiz, en taze ürünü, en seri ve iyi şekilde temizleyerek, ambalajlayarak dünya pazarlanna sunmak. 


Bu proje için neyi bekliyorsunuz? 

Tek beklediğimiz aslında limana yakın büyük bir arazi. Sizin aracılığınızla bölgeye seslenmek istiyorum. Taşucu'nda çok büyük bir liman yapıyoruz çimento için. Denize yakın, 500 veya 1000 dönüm bir arazi bulabildiğimiz takdirde bu projeyi hemen faaliyete geçiririz. 


Tekstilde hem perakende tarafınız var, hem de üretim. Tekstile gelen vergiler işlerinizi nasıl etkiliyor? 

Öncelikle şunu söylemek lazım. Vergilerin yükseltilmesi ithalatın azaltılması yönündeydi. Memleket hayrına olan her şey bizim de desteğimizi alır. Bunda da öyle oldu. Biz örneğin Lacoste'ta çok iyi bir üreticiyiz. Perakende de çok iyi bir oyuncuyuz. Ayakkabıda Superstep'i kurduk, 41 mağazaya ulaştık.


Ayakkabıda da vergi geldi, bu alanda üretiminiz olabilir mi? 

Neden olmasın. Lacoste'ta yüzde 50 ortaklığımız ile tekstil üretimimiz var ve gayet iyi gidiyor. Dünyada satılan Lacoste tekstil ürünlerinin yüzde 50'sini biz üretiyoruz. Bizden sonra büyük umutlarla Romanya'yı açtılar ancak başardı olamadılar ve kapattılar. Ayakkabıya da gelen vergiler iç pazarı hareketlendirdi. Biz de belki ayakkabıda da üretime başlayabiliriz. Başka ülkelerden de ayakkabı talebi gelebilir. 


Ambalaj da iddialı olduğunuz sektörlerden biri. Ülker'in Gebze'deki arazisini satın aldınız. Yeni projeler var mı? 

Türkiye'nin dört bir yanında tesislerimiz var. Ambalajda müşteriye ve hammaddeye yakın olmak lazım. Kayseri'den Manisa, Gebze ve Eskişehir'e uzanan önemli bir akstayız. Yunanistan'ı da düşünüyoruz. Kuzey Yunanistan'da 20-25 milyon dolara bir tesis kurma projemiz var. 


Kağıtta kapasite artışına gidecektiniz, bu çalışma hangi aşamada? 

2015'te kağıtta yıllık 1,1 milyon ton kapasiteye çıkıyoruz. 400 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Bu durum kağıtta bizi Avrupa'da ilk beşe sokacak. Kalitede, modernlikte ise ilk üçe gireriz. Şunu da vurgulamamız gerekiyor. 


Kağıttan çıkan atığı tamamen yakarak buhar üreten bir tesis kurduk. Maliyeti 100 milyon Euro. Atık yakarak enerji elde ediyor, buhar ve elektrik üretiyor. 


Bu tesisi Çorlu'da yapıyoruz. Nerede ise sıfır atıklı bir tesis haline geldik. Arıtma tesisinden çıkan metan gazından da enerji üretiyoruz. Kreditörümüz IFC'den takdir beratı, plaket aldık. 


Zonguldak'taki termik santral Türkiye üretiminin ne kadarını karşılıyor? 

Bu yatırım iki fazdan oluşuyordu, ilk fazı üretimde ve Türkiye'nin üretiminde yüzde 3,5 paya sahip. 20l6'da 1,2 milyar doladık ikinci faz devreye girdiğinde bu oran yüzde 7'ye yükselecek. Türkiye'nin en modern tesisidir. 


Enerji piyasasındaki gelişmelerden memnun musunuz? 

Devlet enerji piyasasını istediği gibi idare ediyor. Ne güldürüyor, ne öldürüyor. Gazda monopol. Fiyat politikası ve sistem ortada. Biz ürettiğimizin üçte birini pazarlıyoruz. 24 saat çalışan hastane, akaryakıt istasyonu gibi tesislere satıyoruz. İthal kömür kullanıyorsunuz. 


Maden alma projeniz ne aşamada? 

Aslında termik santrale başlarken Zonguldak kömürüne talip olmuştuk. Ancak anlaşma yapmamıza karşın yeterli rezerv çıkmadı. Mecburen ithalata yöneldik. Arayışımız sürüyor. 


Amerika veya Kolombiya'dan kömür madeni satın alabiliriz. Hesapladığımızda 250-300 milyon tonluk bir rezerve ihtiyacımız var. Fakat fosil atıkların çok tartışıldığı bir dönemdeyiz. Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var. 


Çevreci gençlerin düşüncelerine saygı duyuyorum. Ancak onların istediği enerji türleri, Türkiye'de yalnızca iki haftalık enerji sağlar. Artık teknoloji çok ilerledi. Kömürün eskisi gibi kötü atığı yok. Avrupa'da metreküpünde ortalama 30 miligram atık çıkıyor. Bizde bu oran 10 miligramdır. Dünyada elektriğin yüzde 40'ı kömürden elde ediliyor. Almanya'da bu oran yüzde 44'ten yüzde 53'e çıktı. Biz yüzde 12-15 yerli kömür kullanıyoruz, gerisi ithal. 


Gayrimenkul sahası ve turizm çok odaklanmadığınız bir saha. Ancak projeleriniz olduğunu biliyorum. Yenibosna'daki arazideki otel projeniz ne durumda? 

Orada 45 dönüm arazimiz var. İki otel birden kuruyoruz, aynca bir de rezidans olacak. 4 ve 5 yıldızlı otelleri Mercury Grubu işletecek. Biri Mercury diğeri Pullman olacak. 


Rixos işletecek diye biliyordum. Önce onlarla düşünmüştük. Ancak sonradan daha iyi teklif ile Eren Holding, bugüne kadar memleketleri Bitlis başta olmak üzere pekçok şehirde okul, yurt ve spot tesisi inşa etti. Yanı sıra bir de Eren Üniversitesi'ni hizmete açan Eren Holding geçtiğimiz haftalarda ilginç bir sosyal sorumluluk projesini de Avusturya/Viyana'da faaliyete geçirdi. Eren Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen Ahlat kazılarında çıkan çinilerin sergilendiği etkinlik büyük yankı uyandırdı. Etkinliğin ardından Bitlis'e 400'ün üzerinde Avusturyalı turistin geldiği belirtiliyor. 


Mercury'yee döndük. Rixos'ta Bodrum'da beraberiz. Hatta orada şöyle bir gelişme oldu. Yıllardır Bodrum'u işleten Rixos Grubu, Bodrum otelimizdeki ortağımızın elindeki yüzde 50 hisseyi satın aldı. 


Atilla Uras mı hisselerini sattı? 

Evet. Atilla Bey ile yıllarca çok iyi bir ortaklık yaptık. O, hisselerini sattı. Bodrum'da yeni bir otel yatınmı gerçekleştirdi. Rixos Grubu ile de hem ortak olduk hem de işletmemizi yapıyor. 


Son derece yatırımcı bir grupsunuz. Yatırım finansmanını nasıl oluşturuyorsunuz? 

Hemen hemen tüm projelerde yüzde 30 özsermaye, yüzde 70 kredi kullanıyoruz. Kağıtta Alman bankası KFW var. Çimentoda Garanti ve Iş Bankası var. Yıllardır ağırlıklı olarak bu gruplarla çalışıyoruz. 


2013 ve 2014 cironuz nedir? 

2013'te 2,1 milyar dolar ciro yaptık. 2014 ciromuz ise 2,3 milyar dolar olacak. 


Mustafa Kemal Çolak/Ekonomist


Geri Dön