19 / 04 / 2024

Ergün Turan: İnsanların kentsel dönüşüme devam etmelerini istiyoruz!

Ergün Turan: İnsanların kentsel dönüşüme devam etmelerini istiyoruz!

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan yaptığı açıklamada, "Fatih'te önce insanların kentsel dönüşümü kendi kendilerine yapacak şekilde devam etmelerini istiyoruz. Çünkü burası siteleşmeye müsait bir ilçe değil." dedi.



Fatih Kültür Sanat Merkezi'nden gerçekleştirilen Youtube canlı yayınında 2020 yılını değerlendiren Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, hiçbir devlet adamının ya da yöneticinin tecrübe etmediği bir dönem yaşandığını ama Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan başlayarak, bakanlar, hükümet ve yerel yönetimlerle, dünyada milli geliri daha yüksek olan ülkelere nazaran pandemi sürecini çok iyi yönettiğini dile getirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, salgın sürecinin esnaf ve yerel yönetimler için aynı şey olduğunu, gelirlerin azaldığı, giderlerin çoğaldığı bir dönemin yaşandığını dile getiren Ergün Turan, bu süreçte kendilerine ulaşan herkese yardım eli uzattıklarını söyledi.

- "100 yıldır sur dipleri mezbelelik halde"

İlçedeki kamulaştırma çalışmalarına değinen Ergün Turan, şunları söyledi:

"Kamulaştırma Fatih ile alakalı çok önemli bir konuydu. 100 yıldır sur dipleri mezbelelik halde. Ne orada yaşayan mülkiyet sahibi vatandaşlarımız mülkiyet haklarını kullanabiliyorlar ne de oradaki kötü koşullar ortadan kalkabiliyor. Dolayısıyla orada sosyolojik, suç anlamında bir sürü nahoş şeyler yaşanıyor. Dünya Koruma Miras Alanı burası. Dolayısıyla kimsenin yapı yapamayacağı yerler. Ama maalesef bazen bunlar siyasi saiklerle manipüle ediliyor sanki buralar yıkılıp, bina yapılacakmış gibi. Yıkılan yerler sadece yeşil alan olacak. Başka hiçbir şey olma imkanı da yok, ihtimali de yok. Suriçi Millet Bahçesi Projemizin 1. etabını Topkapı'dan başlayarak Mevlanakapı'ya kadar 2021'da başlatmış olacağız. 2022 gelmeden insanlarımız kesintisiz bir bisiklet ve yürüyüş yolu ile yeşil alan kazanmış olacak."

Ergün Turan, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığıyla Sirkeci Meydanı Projesi'ni hazırladıklarını, bu bölge tamamlandığında Fatih'in ulusal ve uluslararası ölçekte çok önemli kültür ve sanat havzası kazanacağını bildirdi.

Yenikapı'da Avrupa Garajı denilen kötü görüntülerin olduğunu, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bu konuya ilişkin de görüşmeler yaptıklarını dile getiren Turan, bu yerin arkasında İstanbul'un en güzel en nitelikli mahallelerinden birinin olduğunu ancak teknik tabir ile bu yerin çöküntü alanı hüviyetinin bulunduğunu söyledi.

Binaların yüzde 50'sinin tescilli parsel olduğunu belirten Turan, "Biz bu mahalleyi bu dönemde ayağa kaldıracağız, Fatih'in gizli bir hazinesi ortaya çıkmış olacak. Bununla ilgili ilgili bakanlıklarla görüşme yapıyoruz. Projelerimiz hazır." diye konuştu.

Ergün Turan: İnsanların kentsel dönüşüme devam etmelerini istiyoruz!

- Yedikule Hisarı uzun vadeli restorasyonla ihya edilecek

Çok kötü durumda olan Yedikule Hisarı'nda bakanlıkların desteğiyle çalışmalara başladıklarını, birinci etap projesinin tamamlandığını dile getiren Turan, "Ama yıllara varan bir restorasyon devam edecek burada. 20 yıl belki 30 yıl sürecek restorasyon ama amacımız, canlı bir restorasyon sürecini yönetmek. Bu yazdan itibaren İstanbul'un en önemli kültür sanat mekanlarından biri olacak burası." dedi.

Yedikule Hisarı'nda yaptıkları çalışmada Bizans krallarının bastığı taşları bulduklarını belirten Turan, "Bir anda bin yıllık bir yoldan 600 yolluk bir yolun üzerine çıkıyorsunuz. İstanbul'un ilk mescidi burada o da restore edilmiş olacak. Yedikule Hisarı şehrin hafızasında çok önemli bir mekan olarak devreye girecek." diye konuştu.

Kapalıçarşı'nın 100-150 yıldır yapılmamış restorasyonuna, İstanbul Valiliği ve kat malikleri ile beraber kurdukları fon ile başladıklarını belirten Turan, "Zemin taşlarını ve kalem işçiliklerini tekrar yapıyoruz. Cepheler elden geçiyor. İnanıyoruz ki Kapalıçarşı zaten büyük bir markadır daha da büyüyecek." dedi.

Ergün Turan, kurdukları bir atölye aracılığıyla Fatih'teki ahşap binaların cephelerini, sahipleri içinde oturmaya devam ederken yenilediklerini söyledi.

İlçedeki otopark sorununa ilişkin de önemli açıklamalar yapan Turan, bu sorunun çözümüne ilişkin çalışmalara devam ettiklerini, beklentinin yüksek olduğu yerlerin projesini hazırladıklarını söyledi.

Turan, Fatih'te pazartesi günü itibariyle artık öğrenci dışında yeni bir göçmen ikamesi oluşturulmayacağını belirtti.

Türkiye'de 16 stat yapan bir kurumun başından geldiğini dile getiren Turan, "Tabii ki isterim Fatih Karagümrük'e bu dönemde bir stat yapmak. Bununla ilgili görüşmelerimizi yapıyoruz. Ama tarihi bir sarnıç burası. Bu nedenle hemen girip inşaat yapmak kolay değil. Bu konu ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor." şeklinde konuştu.

- "İnsanların kentsel dönüşüme devam etmelerini istiyoruz"

Fatih'teki plan notuna ilişkin çalışmaları dile getiren Turan, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Fatih eskimiş bir ilçe, dolayısıyla binaların yenilenmesi gerekiyor. 1,5 yıl uğraştık, bir plan notu geçirdik. Bu plan notu 1 ay boyunca askıda kaldı ve bir vatandaş dışında kimse itiraz etmedi. Şehir Plancılar Odası, mahkeme sürecinin bitmesine iki gün kala bu dosyayı mahkemeye verdi. Şu anda dosyamız iptal edilme ile karşı karşıya. Mahkemelerde bu süreci takip edeceğiz ve sonra da bu süreci devam ettireceğiz. Fatih'te önce insanların kentsel dönüşümü kendi kendilerine yapacak şekilde devam etmelerini istiyoruz. Çünkü burası siteleşmeye müsait bir ilçe değil."

 

İstanbul’un surları millet bahçesine dönüşecek!

İstanbul'da 117 bin konut dönüşüyor!


Geri Dön