26 / 04 / 2024

Ergün Turan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Külliyesi inşaatını inceledi!

Ergün Turan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Külliyesi inşaatını inceledi!

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ile birlikte Ankara’nın Çubuk İlçesinde yapımı devam eden “Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Külliyesi” şantiye sahasında incelemelerde bulundu.



Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklediği ve öncülüğünde kurulan iki üniversiteden biri olduğuna dikkat çeken  TOKİ  Başkanı Turan, “Çok değerli akademik kadrosu olan bir üniversitemiz. 1 milyon 500 bin metrekare alan üzerine kuruluyor. Şu an birinci etabın yapıldığı alan 80 bin metrekaredir” dedi.


“Geçmişte inşası yıllarca sürüyordu”


TOKİ Başkanı Turan, bu tür kampüslerin geçmişte onlarca yıl sürdüğüne dikkat çekerek, yıl başında başlayan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Külliyesi inşaatının, önümüzdeki yıl başında teslim edilmesinin planlandığını ifade etti. Turan, “80 bin metrekare inşaat yaklaşık 100 trilyon liranın üzerinde bir yatırım anlamına geliyor. İşin devamını düşündüğünüzde bu kampüs alanı belki de bir, bir buçuk milyar liralık yatırımla gerçekleşmiş bir kampüs olacak.” diye konuştu.


TOKİ 18 üniversite inşaatını sürdürüyor


TOKİ’nin Yıldırım Beyazıt Üniversitesi gibi yaklaşık 18 üniversitenin kampüs inşaatlarına devam ettiğini açıklayan M. Ergün Turan, bu kampüslerin ise değişik ölçeklerde olduğunu ifade etti.


Prof. Dr. Doğan: Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden olacak


Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan da Külliye tamamlandığında Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri olacağını söyledi. Doğan, “Şu anda birinci etapta 80 bin metrekarelik kapalı alan planladık. Üniversitenin mimarisi de özel bir mimari. Bu üniversite hem mimarisiyle hem de kültürüyle kendi kültürümüzü, geçmişimizi, tarihimizi gelecek kuşaklara taşıyacak. 


Birinci etabı bir yılda tamamlanacak


Tamamlandığında devasa bir üniversite olacak. Birinci etabı bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlanacak. Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılına inşallah biz burada öğrencilerimize eğitim vermeyi hedefliyoruz.


İnşaat çalışmalarını TOKİ yürütüyor. Gerçekten büyük bir çaba var. Sayın Cumhurbaşkanımız üniversitemize büyük bir destek veriyor. Sayın Cumhurbaşkanımız temel atma törenimizde bu yapılaşma alanına külliye tanımlamasında bulunmuştu. O yüzden Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Külliyesi olarak inşallah burası gelecek kuşaklara uzanacak.


Mimarisi bizim tarihi Selçuklu mimarisi şeklinde, son derece modern imkânlarla donatılmış, modern bir kampüs olacak. Spor alanlarıyla, yürüyüş alanlarıyla, kültürel etkinlikleriyle Türkiye’yi dünyaya tanıtacak bir üniversite olmak imkânına kavuşmuş olacağız.


Özellikle vurgulamak istediğim bir konu var. Türkiye’de ilk defa kampüs alanına kadar metronun ulaştığı ilk üniversite olacak. Öğrencilerimizin Ankara’nın her yerinden metro ile kampüse ulaşabileceği tek üniversite olacak.” şeklinde konuştu.

Selçuklu Mimarisi’nde tasarlandı


Uluslararası bir bilim merkezine dönüşecek Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Kampüsü Selçuklu Mimarisi’nde tasarlandı. Kampüste ilk etapta, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi, laboratuvarlar binası ve teknik bina gibi yapılar TOKİ tarafından inşa edilecek. Projede 24 amfi salonu, 100 derslik, 22 laboratuvar yer alacak.


İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, A ve B Blokta zemin artı 3 kat olarak planlandı. A Blokta her biri 170 metrekare büyüklüğünde 8 amfi salonu bulunuyor. Yaklaşık 120 metrekarelik 28 dersliğin yer alacağı fakültede ayrıca; çalışma odaları, kütüphaneler, dinlenme odaları, seminer salonları, toplantı salonları ve idari ofisler yer alacak. 120 metrekare büyüklüğünde 32 dersliğin yer alacağı B blokta; yine çalışma odaları, kütüphaneler, dinlenme odaları, seminer salonları, toplantı salonları planlandı.


Hukuk Fakültesi binasında ise 245 metrekare büyüklüğünde, 250’şer kişilik 8 amfi salonu bulunuyor. 140 metrekarelik 8 dersliğin planlandığı fakültede; çalışma odaları, kurul toplantı odaları, kütüphaneler, seminer salonları ile yine idari ofisler yer alıyor.


Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi Laboratuvar Binasında, 145 metrekarelik 22 laboratuvar bulunuyor. Ortalama 120 metrekare büyüklüğünde 32 derslik inşa edilecek.


Çevre düzenlemesi ile dikkat çekecek 


TOKİ’nin yapımını üstlendiği Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, çevre düzenlemesi ile de dikkat çekecek. Proje kapsamında 6 bin civarında ağaç dikilecek. Yaklaşık 550 araçlık otopark ile 2 futbol sahası, 1 tenis kortu, 1 voleybol sahası ve bir basketbol sahası bulunacak.


TOKİ Haber


Geri Dön