20 / 04 / 2024

Erhan Özdemir: Su yalıtımı binaların dayanıklılığını artırır!

Erhan Özdemir: Su yalıtımı binaların dayanıklılığını artırır!

ODE Yalıtım’ın Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir, büyük depremin yıl dönümünde su yalıtımının öneminden bahsetti.



Türkiye’yi derinden etkileyen ve büyük yasa boğan 17 Ağustos depreminin üzerinden 21 yıl geçti. 18 bin 373 kişinin yaşamını yitirdiği, 48 bin 901 kişinin yaralandığı bu depremde, 112 bin 735’i yıkık-ağır hasarlı olmak üzere 365 bine yakın konut ve iş yeri de hasar aldı. 17 Ağustos depremi bu yönüyle binaların dayanıklılığı ve uzun ömürlü olmasında su yalıtımının önemini de bir kez daha ortaya çıkardı. Türkiye’de yalıtım sektörünün önde gelen firmalarından ODE Yalıtım’ın Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir, büyük depremin yıl dönümünde su yalıtımının önemini bir kez daha anlattı. 

Erhan Özdemir: “Binanın iskeletini su yalıtımı koruyor”

Su yalıtımının binaların dayanıklılığını artırdığını ve bu sayede hayat kurtardığından bahseden Erhan Özdemir, “Deprem bölgelerinde koruyucu etkisi olan su yalıtımı, yüzölçümü olarak yüzde 92’si, nüfus yoğunluğu olarak ise yüzde 95’i deprem kuşağında bulunan ülkemiz için hayati öneme sahip. Ancak maalesef deprem gerçeğimize ve aradan geçen zamana rağmen Türkiye genelindeki yaklaşık 22 milyon civarında konutun yüzde 80’inde halen yalıtım yok veya çok zayıf bir yalıtım uygulaması bulunuyor. Oysaki bir binanın anatomisini incelediğimizde, iskelet ne kadar güçlü ve sağlamsa binanın da aynı derecede güçlü ve sağlam olduğunu görürüz. Özellikle binanın iskeletini oluşturan taşıyıcı kolonlardaki demir, korozyondan ne kadar etkin korunursa yapı da o kadar etkin korunur ve ömrü uzar. Bu nedenle su yalıtımı uygularken yapılan işin hayat kurtarabileceği her zaman göz önünde bulundurmalı” ifadelerini kullandı. 

“Su yalıtımında en uygun malzeme seçimini kolaylaştıran hizmetimiz Türkiye’de bir ilk”

Yapılarda uzun ömürlü ve güvenli su yalıtımı uygulamaları için öncelikle doğru ürün ve doğru sistem seçimi yapılması gerektiğinden bahseden Özdemir, şu açıklamalarda bulundu: “Deprem karşısında binanın dayanıklılığını artıracak en uygun ve güvenilir malzemenin bitümlü membran örtüleri olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte, konutumuzun veya iş yerimizin yalıtımını yaptırmak istediğimizde pek çok seçenekle karşılaşıyoruz. Bu noktada projenin bulunduğu bölgeden çatının eğimine kadar pek çok kriter devreye giriyor ve bu da en doğru malzeme seçimini zorlaştırabiliyor. Biz de ODE Yalıtım olarak buradan yola çıktık ve yenilikçi bir hizmet olan ODE Select’i geliştirdik. Türkiye’de ilk, dünyada da sayılı örneklerden biri olan online sistem seçim aracı ODE Select, inşaat projeleri için en uygun çözümleri ve teknik dokümanları dakikalar içinde bir araya getiriyor. Uygulama ile çatılar, temel ve perdeler için yalıtım çözümleri, proje kriterlerine uygun sistemler, 2D detaylar, şartnameler ve teknik dokümanlar tek bir dosya halinde ve tamamen ücretsiz olarak bilgisayara indirilebiliyor. Sistem ayrıca, ihtiyaç duyulduğu takdirde satış temsilcilerimizden teklif veya uzmanlarımızdan teknik destek almaya da olanak tanıyor. Bu sayede proje yapıcılar ile üretici uzmanlığı arasında güçlü bir bilgi ağı kurarken sektördeki bilgi kirliliğinin de önüne geçmeyi hedefliyoruz.”

Paydaşlara deprem eğitimi 

Paydaşlarıyla ilgili tüm eğitim ve seminerde de deprem gerçeğine dikkat çektiklerinden bahseden Erhan Özdemir, “Seminerlerimiz aracılığıyla bu zamana kadar tüm bölgelerden toplamda 660 uygulamacıya ve yüzlerce sektör uzmanına ulaştık. Uygulamalı ve teknik seminerler ile yalıtım ve enerjinin doğru kullanımını paydaşlarımıza aktarırken bu sayede tüketicilerin bu konularda doğru bilgiye ulaşmalarına da katkı sunuyoruz. Deprem gerçeğini her zaman göz önünde bulundurarak farkındalık yaratan yenilikçi ürün, uygulama ve hizmetler geliştirmeye bundan sonra da devam edeceğiz” dedi.
 


Geri Dön