20 / 04 / 2024

Ermeniler kaybettikleri gayrimenkuller için Türkiye'ye dava açtı!

Ermeniler kaybettikleri gayrimenkuller için Türkiye'ye dava açtı!

ABD'de yaşayan Ermeniler 1915'teki olaylarda kaybettikleri mal ve banka hesapları için Türkiye aleyhine dava açtı



ABD'de Ermeniler, 1915 olaylarında mülklerine el konulduğu iddia edilenlerin varislerine tazminat talebiyle Türkiye devleti, Merkez Bankası ve Ziraat Bankası'na karşı dava açtı. Los Angeles'ta, Garbis Davouyan ve Hrayr Turabian adlı iki ABD'li Ermeni hukukçu adına açılan davada uluslararası hukuk ve insan hakları ihlali, haksız kazanç iddialarında bulunuldu. Ermenilerden alındığı öne sürülen toprak, bina, işyeri, banka mevduatı, mülk ve değeri 'paha biçilemez' olarak nitelendirilen, şu  sırada Türkiye'deki bazı müzelerde bulunan bazı dini ve tarihi eserler için tazminat talep ediliyor. Mülklerin ve elde edilen kazancın kayıtlarının durduğu iddia edilirken, hesaplarda bulunduğunu öne sürülen milyarlarca dolar geri isteniyor. Avukat Mark Geragos, 1915'e dair davada ilk kez Türkiye'nin doğrudan sanık olarak geçtiğini ve davada yer alan tüm avukatların, 1915 olaylarında hayatını kaybeden ya da bu olaylardan kaçanların yakınları olduğunu belirtti. Avukat Brian Kabateck de, 'kolektif dava' statüsü istediklerini belirterek, davanın 3 yıl sürebileceğini söyledi. 1915 olaylarında bir milyondan fazla Ermeni'nin göçe zorlandığı ve katledildiği iddia ediliyor. Türk devletinin, 'mülk sahiplerine yeniden iade edilene kadar, 'ele geçirilen' varlıklara ait mülklerin idaresi ile kira ve satış hasılatlarının toplanması ve gelirlerin emanet hesaplarına yatırılmasını kabul ettiği ancak sözkonusu mülklere ve  bunlardan sağlanan gelire el koyduğu' öne sürülüyor. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, gelişmeden ajanslar aracılığıyla haberdar olduklarını söyleyerek, açıldığı belirtilen davaya ilişkin herhangi bir tebligat almadıklarını belirtti. Çağlar, 'New York şubemize ulaşmış bir bildirim henüz yok' dedi.

Tapular toplanıyor
TÜRKSAM Başkanı Sinan Oğan, Türkiye'ye açılan 'mülk' davasınının bir başlangıç olduğu ve önemli sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı ile Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün bir an önce hukuki çalışma başlatması gerektiğini belirten Oğan, 'Türkiye'nin şimdiye kadar farklı alanlara yönellttiği enerjisini buraya yöneltmesi lazım. Bir an önce  ABD ve Avrupa ülkelerinde yerel hukuk büroları ile anlaşıp savunma altyapısının oluşturulması gerekiyor' dedi. Oğan, 'Ermeniler sözde soykırım konusunda Türkiye'ye hukuki zeminde cezai müeyyide getiremedi. Soykırım davası açma girişiminde dahi bulunmadılar' diye konuştu.

'Hazırlıksız yakalanmamalıyız'
Oğan şunları söyledi: 'Sözde soykırım politikalarını hukuk değil, siyaset ve parlamentolar üzerinden yürütüyorlardı. 2015 yılına kadar daha çok parlamentodan karar çıkarmaya çalışacaklar. Ancak 2015 yılında da siyasi bağlayıcılığı olan bir sözleşme çıkarmaya çalışacaklar. Ermeniler özellikle 2015 yılından sonra ellerindeki tapular üzerinden gidecekler. Bunun için her yerden tapu topluyorlar ve Türkiye'ye maddi tazminat davası açmayı planlıyorlar. Türkiye bu konuda hazırlıksız yakalanmamalı.'
Mahmut GÜRER/Akşam


Geri Dön