25 / 04 / 2024

Erzurum Milli Park ne zaman bitecek?

Erzurum Milli Park ne zaman bitecek?

‘Milli Park’ olarak ilan edilen 2009 yılından bu yana tek bir çivi çakılmadı. 2015 yılında tamamlanması gereken proje kapsamında bazı ihalelerin yapıldığı ancak bürokratik engellerin aşılamadığı belirtildi.



1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Erzurum'u düşmana karşı savunmak için Alman ortaklığıyla yapılan Aziziye ve Mecidiye Tabyaları, 2009 yılında ‘Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’ olarak ilan edilmişti. Aradan geçen 6 yıla rağmen tabyalara tek bir çivi çakılmadı. Yaklaşık 400 hektarlık alanın gelecek nesillere milli bir miras olarak bırakılması için 2012 yılında Uzun Devreli Gelişme Planı 2012 yılında yürürlüğe girmişti ancak uzun süren bürokratik işlemler nedeniyle bazı ihalelerin sonuçlanmasına rağmen henüz bir ilerleme sağlanmadı. Vali Dr. Ahmet Altıparmak’ın başlattığı ‘tabyalar yürüyüşü’ ile farkındalığın daha da arttığı tarihi mekânla ilgili aydınlatma, yönlendirme panoları, kavşak düzenlemeleri, seyir terası, havuz, yaya tur güzergâhı, araç yolu ve otopark aradan geçen zamana yapılmadı.

İhaleler yapıldı ama…

Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun da onay verdiği proje ile ilgili olarak 2013 yılında koruma amaçlı imar planı 43 Milyon 542 Bin TL bedelle ihale edildi. Proje kapsamında sadece Enerji Nakil Hattı ve Aydınlatma çalışmalarıyla ilgili olarak 2 adet trafo yapılırken, bir de Milli Park sınırlarını belirlemek, kontrol ve güvenliğini sağlamak amacıyla toplam uzunluğu yaklaşık 5 bin metre olan ferforje çit döşendi. Ağır aksak ilerleyen bürokratik işlemler nedeniyle yıllardır ihmale uğrayan tabyalara geçtiğimiz yıl iki adet tur aracı alındığı ancak araçların otoparkta bekletildiği öğrenildi.

2015 yılında tamamlanacaktı

Vali Dr. Altıparmak’ın öncülüğünde gerçekleşen yürüyüşler olmasa neredeyse unutulacak olan tabyalardaki proje çalışmalarının 2015 yılında tamamlanacağı açıklanmıştı. Bu arada Vali Altıparmak son yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Tabyalara yakın bir noktaya sahra tuvaleti ve abdest için şadırvan yapılması talimatını verdi. Ancak bazı ihalelerin bitmesine rağmen projenin bu haliyle sona erdirilmesinin mümkün olmayacağı kaydedilirken, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yapmadı.


Erzurum Pusula Gazetesi 


Geri Dön