19 / 04 / 2024

Erzurum'da konut fiyatları neden yüksek?

Erzurum'da konut fiyatları neden yüksek?

Öğrenci sayısının fazla olduğu Erzurum'da konut fiyatları dudak uçuklatıyor. Aylık ortalama, 500 ile 1000 lira arasında değişen ev kiraları hem öğrencileri hem de vatandaşı sıkıntıya düşürüyor.



Öğrenci sayısının fazla olduğu Erzurum'da konut fiyatları dudak uçuklatıyor. Aylık ortalama, 500 ile 1000 lira arasında değişen ev kiraları hem öğrencileri hem de vatandaşı sıkıntıya düşürüyor İş kolunun kısıtlı olduğu Erzurum' da, kiraların bu kadar yüksek olması ise çoğu çevrelerce sert bir dille eleştiriliyor. 


Erzurum'da konut kiralarının yüksek olması hem Erzurum halkının hem de öğrencilerin sıkıntı çekmesine neden oluyor. Peki, Erzurum'da kiraların bu kadar yüksek olmasının sebebi ne? 


Erzurum'da her sene artış gösteren nüfus ve öğrenci sayısı ile birlikte konut sorunu baş göstermeye başladı. Kentsel dönüşüm çalışmalarında çok yavaş ilerlemesinin büyük etki ettiği konutlar, yaşanan yoğun talep nedeniyle fiyatlarını ikiye katladı. 


Erzurum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bünyamin Canlar, şehirde konut sorununun ev fiyatlarına olumsuz etki ettiğine dikkat çekerek, "Ev fiyatları konut yetersizliğinden dolayı arttı. Bu durumda hem öğrenci hem de vatandaş mağdur oluyor" dedi. 


Erzurum' da her sene artan nüfus sayısı ile birlikte konut sorunu yaşanıyor. Otoriteler bu soruna en büyük neden olarak Kentsel Dönüşüm Projelerinin çok yavaş ilerlemesini ve yeni açılan Erzurum Teknik Üniversitesi ile birlikte Erzurum' a öğrenci sevkiyatının başlamasını gösteriyor. Nüfus ve ekonomik açıdan her sene büyüyen Erzurum' da, yerel halk ile birlikte öğrenciler kalacak yer sıkıntısı çekiyor. Özellikle Kentsel Dönüşüm Projeleri ile birlikte yoğun bir inşaat dönemine giren Erzurum, vatandaşın kalacak konut ihtiyacına karşılık veremiyor. Kira ve ev fiyatlarının artmasına neden bu durum, vatandaşı mağdur ediyor. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRALARI OLUMSUZ ETKİLEDİ 

Evlerin kentsel dönüşüme tabii tutulması, konut fiyatlarını arttıran sebeplerden biri olarak gösteriliyor. Kentsel dönüşüm sebebiyle evden çıkmak zorunda bırakılan vatandaşlar emlak piyasasına adeta yem oluyor. Yüksek kiralar ödemeye mahkûm bırakılan kentsel dönüşüm mağduru vatandaşlar, ev sahiplerinin istediği kiraya razı olarak istemeden de olsa kira piyasasını yükseltiyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Erzurum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bünyamin Canlar, "Erzurum'da kiraların fazla olmasının birinci sebebi konut yetersizliğidir. Konut yetersizliğine neden olan en büyük etken ise yapılan kentsel dönüşümdür. 


Kentsel dönüşümle birlikte insanlar evlerinden çıkmak zorunda bırakılıyor. Onlar içinde birinci yol kiraya çıkmak oluyor. Fırsatçılık yapan bazı ev sahipleri ise konutları ederinden fazla değere kiralayarak, karma kar katıyor" dedi. 


Belediye tarafından gerekli projelerin zamanında bitirilmemesinden şikayetçi olan Erzurumlu vatandaş ise, bir an önce gerekli adımların atılmasını istiyor. Erzurum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bünyamin Canlar, Erzurum' da ki konut sorununa dikkat çekti. Yapılan projelerle bu sorunun giderilmeye çalışıldığım dile getiren Canlar, maalesef yeterli olunamadığını ifade etti. Vatandaşında bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirten Canlar, kira ve ev fiyatlarında inanılmaz artışlar yaşandığını kaydetti. Canlar, örnek olarak Yenişehir' de 2+1 kiralık bir dairenin 700 liraya tutulduğunu, Yoncalık, Cumhuriyet Caddesi gibi popüler yerlerde ise bu rakamın iki katma çıktığını söyledi. Erzurum' da ki nüfusa değinen Canlar, yeni açılan Erzurum Teknik Üniversitesi ile birlikte öğrenci sayısında büyük artış yaşandığını kaydetti. Erzurum' un bu artışı kaldıramadığını iddia eden Canlar, konut sorununa çözüm bulunması için, Büyükşehir Belediyesi'nden inşaat işlemlerinin hızlandırılmasını istedi. 


KİRALIK EV YOK ÖĞRENCİ VE VATANDAŞ MAĞDUR 

Kiralık ev bulmanın şuan çok zor olduğunu belirten Canlar, "Başlanan kentsel dönüşüm çalışmalarından dolayı vatandaşların büyük bir kısmı geçici de olsa fahiş rakamlarda kiralık evlerde oturmak zorunda kalıyorlar. Bize sürekli uygun fiyatta kiralık ev soranları ne yazık ki boş çeviriyoruz. 

Şu sıralar emlak fiyatlarında gözle görülür ölçüde artış yaşamıyor.

 

Vatandaşımızın alım gücü yok. Bu da yetmezmiş gibi artışın olması işlerimizin durgunlaşmasına neden oluyor. Erzurum gibi dokuz ay kış mevsimi soğuklarla geçen bir şehirde satılık ev almak isteyen vatandaşlar doğal olarak ısı yalıtımı yapılmış yerleri tercih ediyor. Bu yüzden ev sahiplerinin de dış cephe ve ısı yalıtımı konusunda bu tercihleri göz önünde bulundurmalarını istiyoruz" dedi. 


ÖĞRENCİLER RAĞBETİ ARTTIRDI 

Ekonomik sirkülasyonunun büyük bir kısmını öğrencilerden sağlayan Erzurum, yaklaşık 90 bin üniversite öğrencisine ev sahipliği yapıyor. Üniversite öğrencileri, hem esnafın hem de ev sahiplerinin geçim kaynağı olarak gösteriliyor. Yurt kapasitesinin doluluk oranından ya da daha farklı sebeplerden dolayı ev kiralayan öğrenciler, emlak piyasasında rağbeti arttırıyor. Fırsatçılık yapan ev sahipleri ise öğrenciye söz hakkı tanımadan ortalama 500 ile 1000 liraya evlerini kiraya vererek emlak piyasasının yükselmesine neden oluyor. Öğrenciyi sadece 'para' olarak gören ev sahipleri, kira değerini yüksek tutarak konut piyasasını baltalamaya devam ediyor. Üniversite öğrencileri ise ev sahiplerinin dedikleri fiyata evi tutarak geçinmeye çalışıyor. Bu durumdan şikâyetçi olan üniversite öğrencisi Ömer Sevindik, "Bence Erzurum'da kir alarm pahalı olmasının tek sebebi ev sahiplerinin çıkarcı anlayışıdır. Ev sahipleri tüm hayatım sahip olduğu evden gelecek gelire bağlıyor. Yani ev sahiplerinde ne kadar koparırsam kardır mantığı var bu durum da haliyle ev kiralarının artmasına neden oluyor. Bu mantık düzelmediği sürece fiyatlarda indirim olması mümkün değil" diyerek tepkisini dile getirdi. 


MEVCUT KONUT SAYISI AZ 

Konut kiralarının yüksek olmasını bir diğer sebebi ise; mevcut konut sayısının yetersiz kalması olarak gösteriliyor. Uzun süredir konut inşasının yapılmadığı Erzurum'da, ev kiraları dolaylı olarak yükseliyor. 

Ev sahiplerinin, evlerini kiralamak yerine satmak istemesi de, kira fiyatlarına yansıyor. Uzun vadede kira almak yerine kısa vadede para kazanmayı amaçlayan ev sahipleri, kira fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. 


Yenigün Erzurum


Geri Dön