16 / 04 / 2024

Esalba ankastre ilk ihracatı Rusya'ya yaptı!

Esalba ankastre ilk ihracatı Rusya'ya yaptı!

Başta İtalya ve İspanya olmak üzere Avrupa' daki ankastre üreticileri krizi aşamayıp kapanınca pazarda boşluk oluştu. Fırsatı gören Esalba, ilk ihracatı Rusya' ya yaptı...



Başta İtalya ve İspanya olmak üzere Avrupa'daki ankastre üreticileri krizi aşamayıp kapanınca pazarda boşluk oluştu. Fırsatı gören Esalba, ilk ihracatı Rusya'ya yaptı. 


Beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine üretim yapan Esalba, Avrupalı rakiplerinin kapanması sonrası oluşan potansiyeli gördü, geçtiğimiz yıl üretimine başladığı ankastre ocak ile ana sanayiciliğe de adım attı. Sektöre OEM üretici olarak giren Esalba, yan sanayici olarak elde ettiği tecrübeyi iyi bir ürün üreticisi olarak da kullanmayı hedefliyor. 


Mevcut makine parklarmaküçük eklemelerle ankastre ocak üretmeye başladıklarını söyleyen Esalba Genel Müdürü Şadan Aktaş, Avrupa'daki krizin, özellikle de İtalya ve İspanya'da ankastre üreticilerini olumsuz etkilediğini hatırlattı. Aktaş, bunun da kendilerini yatırıma teşvik ettiğini vurguladı. Bu ülkelerdeki fabrikaların kapanmasıyla üretim için arz eksikliği doğduğunu anlatan Aktaş, şu bilgileri verdi: "İtalya'daki Terim, Philippi, Teknogas, Loffrell, İspanya'da Fagor gibi firmalar üretimlerini durdurdu ya da kapandı. İtalya her zaman pişiricilerde dünyada öncü bir ülke olmuştur. Arz eksikliği Türkiye'ye yaradı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Rusya pazarları Türkiye'ye döndü. 


Bu sektörde markaların çoğu, büyük oyuncular da dâhil ankastrede set üretiminin tümünü (ocak, fırın, davlumbaz) tek başına yapmıyor, bu nedenle iyi OEM'ci arıyorlar. Biz de OEM üretici olarak sektöre girdik, kendimizi bu anlamda ispat etmek istiyoruz." 8 bin ocak Rusya yolcusu Ankastre ocakta birkaç önemli marka ile anlaşma yaptıklarım söyleyen Şadan Aktaş, "Bu yıl marka olan bir Türk firmasına ankastre ocak üreteceğiz. Rusya'ya da 8 bin ocak sevk ettik. Bir dış ticaret firmasıyla da anlaştık. Ürünlerimizin tasarımım kendimiz yapıyoruz. 2014'te ocak üretim sayımızı yıllık 50 bine, 3 yıl içinde de 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Ocağın yanında ankastre fırın da yapmayı planlıyoruz, bu konuda çalışmalara başladık. 2014'de bunun kararını verip ona göre yatırım yapacağız. 2015'te de üretime başlamayı hedefliyoruz. Bu sektörde kalite ve standartların üst seviyede olduğu ürünlerle ilerlemek istiyoruz. İnşaat sektöründe hızlı ilerleyen Irak, İran gibi ülkelerde ajmı zamanda ankastre ürün talepleri de fazla, oralara da girmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. 


Beyaz eşyanın devleri BSH ve Candy'nin Türkiye ve yurtdışındaki fabrikalarına sac parça üretiKârlılık artışı ile yüzde 54 büyüme Geçen yılı 36.2 milyon TL ciro ile kapattıklarını vurgulayan Eselba Genel Müdürü Şadan Aktaş, geçtiğimiz yıl içinde ciroda artış olmamasına karşın kârlılıkta önemli bir yükseliş sağladıktan™ vurguladı. 


Aktaş bu yıl sac parça üretimi tarafında yüzde 25 büyüme hedeflediklerini, ankastre ocak üretimi ile birlikte toplamda ciroda yüzde 54 büyüme gerçekleştirmek istediklerini ifade etti. Hedeflerini anlatan Aktaş, "Otomotivde birinci derece yan sanayiye çalışan firmalara tier-2 (ikincil yan sanayi) olarak çalışmaya, firma sayısı ve iş hacmini artırarak devam edeceğiz" diye konuştu. 

mine aynı hızla devam ettiklerini anlatan Aktaş, "Termoteknik grubunda uzun yıllardır çalıştığımız Vaillant-Demirdöjkiim Grubu'na ilave aynı sektörde yer alan Kaide Grubu ile de çalışmaya başladık. 

Portföyümüze bu yıl Bosch-thermo firmasını da ekliyoruz. Bu sektörde yer almamızda, iyi bir toz boya tesisine sahip olmamızın etkisi de yadsınamaz" diye konuştu. 


Aktaş bu yıl inşaat sektörüne Saint-Gobain ile çalışmaya başlayarak adım attıklarım da kaydetti. Geçen yıl 3 milyon euro olan şirketin ihracatının bu yıl 4.5 milyon euroya çıkartılması hedefleniyor. 



Dünya Gazetesi 


Geri Dön