24 / 04 / 2024

Esas Holding'ten rant iddialarına yanıt geldi!

Esas Holding'ten rant iddialarına yanıt geldi!

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan haberde Kartal Belediyesi'nin imar planı değişikliği ile Şevket ve Ali Sabancı’nın sahibi olduğu Esas Holding’e 300 milyon TL’lik rant sağladığı iddia edildi.



10 dönüm yeşil alanın ortadan kalkmasına neden olduğu belirtilen değişikliğin belediye meclisinde daha önce iki kez reddedildiği ve red oyu kullanan bazı belediye meclisi üyelerinin ihraç talebiyle disipline sevk edildiği de iddia edilen haberde, Esas Holding'in İstanbul Kartal'da 23 Ağustos 2013'te satın aldığı ve imar planında “park alanı" olarak geçen yeşil alanı diğer arazileriyle birleştirip yüz milyonlarca liralık bir toplu konut ve ticaret alanı yapmak istediği belirtildi. Habere göre Esas Holding, imar planı değişikliği için Nisan ayında belediyeye başvurdu.



YEŞİL ALAN YOK OLDU İDDİASI

İddiaya göre belediye meclisine havale edilen tadilat plan teklifinde kamuya bırakılması gereken 10 bin metrekarelik yeşil alan ortadan kaldırıldı. Haberde belediye meclisinin planı onaylamadığı ve holding avukatlarının meclis kararına ittiraz ettiği belirtildi. 



Esas Holding ten rant iddialarına yanıt geldi!



PLAN ÖNCE BİR OY FARKLA REDDEDİLDİ

Haberde yer alan diğer iddialar ise şöyle:

Holdingin itirazının 1 Haziran'da meclis gündemine alındı ve muhalefete rağmen İmar Komisyonu'na havale edildi. 3 gün sonra yapılan ilk oylamada 19 red 18 kabul oyu çıktı ve holdingin istediği plan teklifi yine reddedildi. 



BAŞKANIN ÇİFT OYUYLA KABUL EDİLDİ

Bunun ardından teklif üçüncü kez meclise gönderildi. Tadilat planı geçtiğimiz 7 Temmuz'da oylandı. Haberde yer alan ifadelere göre, oylamada bu kez 18-18 eşitlik oldu ve mevzuata göre eşitlik halinde meclis başkanının oyu 2 sayıldığı için Başkan Altınok Öz'ün çift sayılan oyuyla plan tadilatı kabul edildi. 



Esas Holding ten rant iddialarına yanıt geldi!



ESAS GAYRİMENKUL'DEN AÇIKLAMA YAPILDI

İddialar üzerine Esas Gayrimenkul'den açıklama yapıldı. Esas Gayrimenkul'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Esas Gayrimenkul olarak sürdürülebilir değer oluşturma misyonumuz ile gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımızda, proje çalışmalarında tüm süreçlerin hukuki prosedürlere uygun olarak hayata geçirilmesi bizim en önemli önceliğimizdir. Kartal bölgesi Soğanlık mevkiinde bulunan arsamız 2013 Ağustos ayında kamuya açık ihale yöntemi ile özel bir şirketten 5 parsel olarak satın alınmıştır. Söz konusu arsalar 80 bin metrekare olup; bunların 14 bin metrekaresi kamuya terk yeşil alan ve yol olarak belirlenmiş idi. Bugünkü haliyle ise yüzde 50’den fazlasını kamuya yönelik yol ve yeşil alan olarak terk etmiş bulunuyoruz. Herhangi bir emsal artışı olmamakla birlikte; plan çalışmasında kamusal alandan önemli bir artış sağlanmıştır."


Habertürk


Geri Dön