05 / 05 / 2024

Esenyurt Future Park Projesi'nin finansal modeli dikkat çekti!

Esenyurt Future Park Projesi'nin finansal modeli dikkat çekti!

Esenyurt’ta Hiper Gayrimenkul tarafından inşa edilen ve Wyndham tarafından işletilecek otel projesi ilginç finansal teklifi ile dikkati çekti. 90 bin dolar verip otelden bir oda sahibi olanlar yıllık dolar bazında yüzde 8 gelir payı alacak.



Hiper Gayrimenkul tarafından İstanbul Esenyurt’ta inşa edilen Future Park projesinde yer alacak otelin işletmecisi dünyanın önde gelen zincirlerinden, 6 kıtada 7 bin 500 otel işleten Wyndham olurken, proje ilginç finansal modeli ile de dikkat çekti.

 

348 odası ile 2017’de açılması planlanan ‘Hawthorn Suites By Wyndham İstanbul Esenyurt’ otelden oda satın almak ve odanın gelirine ortak olmak mümkün olacak.

 

Hiper Gayrimenkul, 90 bin dolar ile 130 bin dolar arasında satılan odalardan, sahiplerine hisseleri kadar gelir vaat ediyor. İlk 2 yıl yüzde 8 gelir garantileyen şirket, ilerleyen yıllarda da otelin performansına bağlı olarak kazancın metrekareye bölünmesi ile ortaklarına gelir payı ödemeye devam edecek.

 

2 yıl gelir garantili

 

Hiper Gayrimenkul Genel Müdürü Yüksek Mimar Ümit Velioğlu, 50 milyon dolar yatırım değerine sahip otelde odaların bireysel satışa açık olduğunu belirterek, “İsim hakkı için Wyndham ile franchise anlaşması yaptık. Otelin işletmesi Hiper Gayrimenkul’un grup şirketlerinden olan GRM Küresel Kiralama ve Yönetim tarafından yapılacak. Otelden oda satın alan yatırımcılara tapudan hisse verilecek ve kâra ortak olacaklar. Böylece otel yatırımcıları normal bir rezidans ya da konut yatırımına göre daha fazla kira geliri elde edecek” diye konuştu.

 

Velioğlu, “Otelin açılışının ardından 2 yıl boyunca oda sahiplerine yüzde 8 gelir garantisi vereceğiz. Otellerin tam performansına ulaşması 2 yılı buluyor. Eğer gelir yüzde 8’in altında kalırsa, şirket olarak biz tamamlayacağız” dedi. 

 

Wyndham Hotel Grup Gelişmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Christian Michel, Türkiye’nin hedef ülkeleri arasında olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Future Park projesinin sahibi Hiper Gayrimenkul ile bölgenin otel ihtiyacını karşılamak için iş birliği yaptık. Bu kapsamda Hiper Gayrimenkul ile 20 yıllık isim hakkı franchise anlaşması imzaladık.”

 

Sistem nasıl işleyecek?

 

- Oda satın alan yatırımcı, otelin tapusunda odanın büyüklüğü kadar hisse alacak. Yani, hisseli tapu sahibi olacak. 

 

- 2 yıl inşaat ve 20 yıllık işletme süresi boyunca intifa hakkı kurulacak. 

 

- Otelin 2017’de Hawthorn adıyla açılmasının ardından gelirler toplanacak.

 

- Otelin yıllık gelirinden tüm giderler çıkarıldıktan sonra ortaya bir gelir havuzu çıkarılacak.

 

- Bu gelir havuzunda yer alan miktardan, her tapu sahibi hissesi kadar pay alacak. Ayrıca 2 haftalık konaklama hakkı bulunacak.

 

- İlk 2 yıl elde edilecek gelir için dolar bazında yüzde 8 garanti sözü veriliyor.

 

- Kalan 18 yılda ise otelin performansına göre gelir elde edilecek. Bu da gelirin yüzde 8’in altında ya da otelin performansına göre üzerinde kalabileceği ihtimalini ortaya çıkarıyor.

 

- İşletim süresi bittiğinde ise tüm oda sahipleri bir araya gelerek, bu sistemle devam etme ya da projenin rezidansa çevrilmesi için aralarında karar verecek. 

 

- Otel rezidansa çevrilirse, odalar hak sahiplerinin olacak.

 

Yurt dışında Condo olarak biliniyor

 

Bu sistem, yurt dışında Condo sistemi olarak biliniyor. ‘Condominium’ adıyla ilk olarak devre mülk sistemine alternatif olarak Miami’de uygulanmaya başlanan sistemin çıkış noktası, Miami’de tatil yapmak için yazlık almak isteyen tüketiciler olmuştu. Yılda sadece 1 ay tatil yapmak için yılın kalan 11 ayı için de oluşan masrafları üstlenmek zorunda kalan yazlıkçılara, Condo sistemiyle otel odalarını satın almaları cazip hale getirildi. Tatil haricinde otel odasını kullanmadıkları dönemlerde kiraya vererek, gelir elde etmeleri sağlandı. Daha sonra bu sistem New York, Manhattan, Chicago gibi kentlere kaydı. 

 

Kamuoyunda Jet Fadıl olarak bilinen Fadıl Akgündüz benzer bir sistemi Bayrampaşa’da Caprice Gold isimli projede uygulamak istemiş ancak inşaatı bir türlü bitirememişti. İnşaat için katılımcılara belli bir tarih veren ve o tarihte otelin açılmaması halinde faiz ödemeyi taahhüt eden Akgündüz, genel ekonomik gidişatı gerekçe göstererek bu sözünü de tutmadı. İnşaat da tamamlanamadı.



Vatan



Geri Dön