19 / 04 / 2024

Eski ev sahibinin aidat borcu nasıl ödenir?

Eski ev sahibinin aidat borcu nasıl ödenir?

Apartman ve konut sitelerinde tüm maliklerin aidat borcunu ödemesi gerekiyor. Peki, bir ev satın aldığınızı ancak eski ev sahibinin aidat borcunun olduğunu düşünelim. Eski ev sahibinin aidat borcu nasıl ödenir?



Eski ev sahibinin aidat borcu nasıl ödenir?

Aidat, bir apartman veya sitede belirli aralıklarla, hizmet karşılığı ödenen para olarak karşımıza çıkıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartman ve konut sitelerinde tüm maliklerin aidat borcunu ödemesi gerekiyor. 


Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor.


Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;


b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.


c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.


Peki, bir ev satın aldığınızı ancak eski ev sahibinin aidat borcunun olduğunu düşünelim. Eski ev sahibinin aidat borcu nasıl ödenir? Eski ev sahibinin aidat borcunu kim öder?


Eski aidat borcunda yeni malikin sorumluluğu bulunmuyor. Satışın yapıldığı tarihten önceki borçlar eski kat malikine ait oluyor. 


Satışın yapıldığı tarihten itibarenki dönemlerde ise aidat borçlarının sorumlusu yeni kat maliki oluyor.


Eski abonenin su borcunu kim öder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön