29 / 03 / 2024

Emlak vergisi borcu nasıl ödenir?

Emlak vergisi borcu nasıl ödenir?

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi için 2. taksit  ödemeleri başladı. Ev, arsa gibi gayrimenkul sahibi olan vatandaşlar 30 Kasım'a kadar emlak vergisinin ikinci taksini ödemesi gerekiyor. Peki, emlak vergisi nasıl ödenir? İşte detaylar...



Ev, arsa, tarla, dükkan, işyeri, yazlık gibi mülk sahipleri için emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım 2020 itibariyle başladı. Takvim Gazetesi’nde yer alan habere göre; 30 Kasım'a kadar yapılacak ödemeler için vatandaşlar internet üzerinden borçlarını sorgulamaya devam ediyor.  Peki taksit ödemeleri nasıl yapılıyor? İşte detaylar...

EMLAK VERGİSİ NASIL SORGULANIR? 

Emlak vergisi öğrenmek isteyen vatandaşlar belediyelerden, e-Devlet sistemi üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hizmet verdiği İnternet Vergi Dairesi'nden emlak vergisi borçlarını öğrenebilirler. https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu web sitesi üzerinden emlak vergisi sorgulanabilir, varsa emlak vergisi borcu kolay bir şekilde ödenebilir. 

Ayrıca çoğu bankalarda da emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor.  Bu işlem için de anlaşmalı bankaların cep şubelerinden işlem yapılabilir. 

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER? 

Gayrimenkul sahibi olan ve  tapuda belirtilen kişi veya kişiler emlak vergisi ödemekle yükümlü tutuluyor. Ülkemizde çok sayıda kayıt dışı gayrimenkul bulunuyor. Bu durumda gayrimenkul için noterde senet veya sözleşme imzalanması gerekiyor.

Miras yoluyla gayrimenkul sahibi olan kişilerde de benzer bir süreç vardır. İsim bir vasiyetnameye dahil edilmesi vergi yükümlülüğü altında olduğu anlamına gelmese de, vergi yükümlülüğü taşınmaz malın sahibinin vefat ettiği tarihten itibaren başlıyor. Taşınmaz malların birden fazla kişi tarafından miras alındığı durumlarda, vergi tutarını her yıl eşit olarak bölmek zorundalar. 

Önemli konulardan biri de, 2020'de satın alınan ev için emlak vergisi, alıcı tarafından değil satıcı tarafından ödeniyor. Evi satın alan kişi, ilk yıl vergi ödemez ancak belediyeye bildirim vermekle yükümlü tutuluyor. 2020'de alınan evin ilk emlak vergi ödemesi 2021 yılında başlıyor.

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF TUTULUR? 

Emlak vergisi kanununa göre emlak vergisinden muaf kişilerin, (mesken sahibinin) ev hanımı, dul, işsiz, şehit yakını, gazi, engelli ya da emekli olması gerekiyor. Emlak vergisinden muaf olmak için emlak vergisi şartlarını yerine getirmesi zorunlu tutuluyor.

Brüt 200 metrekareden küçük evler için emlak vergisinden muaf olunabilir ancak brütün dışında kalan hol, kapalı otopark ve merpen boşluğu gibi alanlar da vergiye dahil ediliyor. Bu durumda hala brüt alanın altındaysa kişi emlak vergisi ödemiyor.
Başka bir dairede kısıtlı kullanım hakkı olan kişiler de evin toplam brüt metrekaresine dahil ediliyor. Bu durumda hala brüt alanın altındaysa kişi emlak vergisinden muaf oluyor.

Yazlık ev sahibi olan kişiler de (yaz - kış bu evde yaşandığını kanıtlaması halinde) emlak vergisinden muaf tutuluyor. SGK'dan alınan belgelerle vergi mükellefi olmadığını ispatlayan kişiler emlak vergisi ödemiyor. 
 

Emlak vergisi borçları yapılandırılacak!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! İşte emlak vergisi muafiyetleri!

Emlak vergisi ödemeleri ne zaman sona erecek?


Geri Dön