29 / 03 / 2024

Eski kat maliki borcu!

Eski kat maliki borcu!

Eski kat maliki borcundan yeni malik sorumlu değildir. Çünkü borçlu olan ev değil kat malikidir. Dolayısıyla yeni kat malikinden eski kat malikinin borcunu istemek kanunen dayanağı olmayan bir durumdur....




Eski kat maliki borcundan yeni malik sorumlu değildir. Çünkü borçlu olan ev değil kat malikidir. Dolayısıyla yeni kat malikinden eski kat maliki borcu nu istemek kanunen dayanağı olmayan bir durumdur. Evini satan ev sahibinin satışın yapıldığı tarihe kadar olan birikmiş aidat borcu yine kendisini bağlıyor. Apartman yönetim kurulu eski kat maliki borcu ndan yeni maliki sorumlu tutamıyor. Tabi böyle durumlarda yönetim eski malike ulaşılamadığından yeni maliki aidat borcunu ödemeye mecbur bırakıyorlar. Yönetim satışı yapılan evin birikmiş aidat borçlarını eski sahibinden istemek zorundadır. Eski kat maliki borcu için Kat Mülkiyeti Kanunu aşağıdaki açıklamayı getiriyor:


Kat Mülkiyet Kanunu:

Anagayrimenkulün Genel Giderlerine  Katılma

    Madde 20:  (Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

    a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

    b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;

    Katılmakla yükümlüdür.

    c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık, yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

    Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan, kişinin, kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.



Kat maliklerinin borçları nelerdir?
Kat malikinin dava hakkı!
Kat maliklerine duyuru!





Geri Dön