26 / 04 / 2024

Eski malik evi boşaltmıyor, ne yapmalıyım?

Eski malik evi boşaltmıyor, ne yapmalıyım?

Bir ev satın aldığınızı ancak eski malikin evi boşaltmadığını farz edelim. Siz de "Eski malik evi boşaltmıyor, ne yapmalıyım?" diyorsanız, işte yeni malik olarak haklarınız...



Eski malik evi boşaltmıyor, ne yapmalıyım?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, bir bağımsız bölüme sahip olan kimselere kat maliki deniyor. Bağımsız bölümün satılması halinde, mülkiyet hakkı alıcıya geçeceği için, malik de değişiyor.


Bu hususta eski malik ve yeni malik tanımlamaları karşımıza çıkıyor. Aslında "eski malik" mevcut sıfatının hak ve sorumluluğu bulunmuyor. Ancak, devirden önce yapılan işlemlerden sorumlu tutulabiliyor. Ancak, tarafların anlaşması olmaması halinde eski malikin, söz konusu bağımsız bölümde oturmaya devam etme gibi bir hakkı da bulunmuyor.


Yeni maliklerin, yaşadığı sorunlar arasında satış işlemlerinin gerçekleşmesine rağmen eski malikin evi tahliye etmeme sorunu yer alıyor. 


Siz de, yeni malikseniz ve "Eski malik evi boşaltmıyor ne yapmalıyım?" diyorsanız, hemen yanıtlayalım.


Kanunen eski ev malike, evi boşaltması için herhangi bir süre tanınmıyor. Eski malikin taraflar arasında başka bir anlaşma olmadıkça evi hemen teslim etmesi gerekiyor.


Buna rağmen eski malik evi boşaltmıyor sa, yeni malik, eski maliki "Mülkiyet hakkımı ihlal ediyor." diyerek savcılığa başvurabilme hakkına sahip oluyor.


Ayrıca, yeni malik, eski ev sahibinin evi hemen boşaltması için ihtarname de çekebiliyor.


Yeni malikin hakları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön