19 / 04 / 2024

Eski Tokat çöplüğü kapatılacak!

Eski Tokat çöplüğü kapatılacak!

Tokat - Turhal Karayolu eski sigara fabrikası karşı Yeşilırmak kenarındaki vahşi atık depolama alanında devam eden yangınla ilgili Tokat Belediyesi’ nden yazılı bir açıklama yapıldı...




Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, yanmaya devam eden eski çöplüğün kapatılması için bakanlığa sundukları projenin akabinde alınacak izinle kapatma işleminin başlatılacağını kaydetti.


Tokat-Turhal Karayolu eski sigara fabrikası karşı Yeşilırmak kenarındaki vahşi atık depolama alanında devam eden yangınla ilgili Tokat Belediyesi’nden yazılı açıklama yapıldı. Başkan Eroğlu imzası ile yapılan açıklamada şehirdeki çöplerin artık vahşi depolama alanında değil Tokat'ın Zile ilçesindeki Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda depolanmaya başladığı hatırlatıldı. Yazılı açıklamada, vahşi depolama alanında mevcut olan oksijenli ve oksijensiz ortam bakterilerinin yapmış olduğu faaliyet sonucu açığa çıkan yüksek ısı ile çöpler belli bir sıcaklığa ulaşması ile yangın çıktığı belirtilerek şu bilgilere yer verildi: “Bu yangınların sürekli tekerrür etmesinin nedeni bakteri faaliyetlerinin sürekli devam etmesi ve hava sıcaklıklarının etkisiyle ısınan çöpün tekrardan yanmasından kaynaklanmaktadır. İtfaiye tarafından yapılan söndürme çalışmaları çöpün ısısını bir süreliğine düşürmekte olup, devam eden bakteri faaliyetleri neticesinde çöp ısısını tekrardan kazanmakta ve yanmalar devam etmektedir. Bu yanmalar için alınacak tek önlem kapatmadır. Ancak kontrolsüz şekilde yapılan kapatmalar bakteri faaliyetleri sonucu oluşan metan gazının sıkışması neticesinde patlamalara ve can kayıplarına neden olmaktadır. Bunun için Tokat-Turhal-Zile-Pazar Belediyeleri ortak olarak Katı Atık Düzenli Depolama tesisi kurmuş ve bertaraf tesisini faaliyete geçirerek, vahşi katı atık sahasını kullanımına son vermiştir. Ayrıca vahşi atık sahasını yani çöplüğün kapatılması için bir ön proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulmuş, detaylandırılacak projelerle bakanlıktan alınacak izne müteakiben kapatma işlemi başlatılacaktır.”


Başkan Eroğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Belediyemize bu proje kısa vadede 3 ila 4 milyon TL gibi bir maliyet getirecektir. Bu kapsamda yapılacak projede çöpün ırmak havzasından belirli mesafelerde uzaklaştırılması, metan gazı patlamalarının önlenmesi için baca sistemlerinin teşkili, çöp yüzeyinin kapatılarak oksijensiz bırakılması neticesinde yangınların önlenmesi ve dışarıdan gelen yağışların çöple kirlenerek yer altı sularını ve ırmak havzasının kirlenmesinin önlenmesini içeren yüksek maliyetli bir projedir. Tabi başıboş hayvanların kapatılan çöp sahasına girişinin engellenmesi, haşere, böcek v.b. zararlı hayvanların da burada beslenmesi ve üremesinin önüne geçilmesi, Tokat’ın bu görüntü kirliliğinden arındırılarak yeşil alan oluşturulması, atmosfere verilen zararlı gazların önlenmesi gibi birçok avantajları da mevcuttur. Söz konusu Vahşi Çöp Alanı Belediye faaliyetlerimiz içerisinde öncelikli sırada olup, Tokat Belediyesi Vahşi Depolama Alanı Islah Projesi ile ilgili gerekli çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.”



Tokat Pusula


Geri Dön