25 / 04 / 2024

Eskişehir'de konut fiyatları artacak mı?

Eskişehir'de konut fiyatları artacak mı?

Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik,  inşaat sektörünün hareketlenebilmesi için bankaların konut faiz oranlarının yüzde 1’ e düşürülmesini talep etti.



Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, inşaat sektöründe oluşacak durgunluğun bankaların konut faiz oranlarının yüzde 1’e düşürmeleri ile hareketlenebileceğini bu nedenle düşürmelerini talep ettiğini söyledi.  Anadolu Gazetesi’nde yer alan habere göre; Gazi Çelik, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Piyasada hareketsizlik ve durgunluk ihtimali

Konut faiz oranlarının yeniden düşmesini talep eden Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, açıklamasında “Konut faizlerini bankalarımız tekrar indirirse inşaat sektörünün hareketleneceğini düşünüyorum. Başka türlü de piyasada hareketsizlik ve durgunluk meydana gelecek” ifadelerine yer verdi.

Eskişehir de konut fiyatları artacak mı?

Dolardaki dalgalanma piyasayı etkiliyor

Gazi Çelik yaptığı açıklamada dolardaki dalgalanmalardan da söz etti. Dolardaki dalgalanmaların piyasayı büyük oranda etkilediğine değinen Çelik’in açıklamasında dolar dalgalanmasıyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Yaklaşık bir aydan beri dolar sürekli bir şekilde artmaya devam ediyor. Tabi ki istikrarsız bir dönem yaşıyoruz. Bu şekilde gayrimenkul satışlarında bir durağanlık meydana geldi. İnsanlar düşünüyorlar acaba dolar nereye kadar çıkacak, nasıl olacak. Düşünceye sevk ediyor yatırım yapacak olan insanları.”

Eskişehir de konut fiyatları artacak mı?

Faiz oranlarının düşmesini bekliyoruz

Çelik, açıklamasında inşaat sektörünün faiz indirimi ile hareketlenebileceğini şu sözlerle ifade etti:

“Bugün de baktığımızda bazı devlet bankalarının konut kredilerindeki faizleri bir iki puan indirdiğini görüyoruz. Eğer konut faizlerini bankalarımız tekrar indirirse inşaat sektörünün hareketleneceğini düşünüyorum. Başka türlü de piyasada hareketsizlik ve durgunluk meydana gelecek. Önümüz kış. Faiz oranları yüzde 1.37, 1.40’lardaydı. İnsanlar konut kredisi çekmekte zorluk çekiyorlardı. Hesapları şaşıyordu. 100 bin lira çeken kişi, 300 bin lira ödemek zorunda kalıyordu. Bugün baktığımızda kamu bankalarının 2 puan düşürdüklerini görüyoruz. Bu faiz oranlarının düşmesini bekliyoruz. Yüzde 1’e kadar, 1.10’lara kadar gelirse tekrar inşaat ve gayrimenkul satışlarında patlama olur.”

Eskişehir de konut fiyatları artacak mı?

Satış oranı beklenilenin altında

Gazi Çelik, Eskişehir’deki konut satış oranının şu an beklenilenin altında olduğunu vurguladı. Çelik açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:  “Konut faiz oranları pazartesi itibariyle 2 puan düştü. Bunun ilerleyerek devam etmesini istiyoruz. Bizim beklentimiz yüzde 1’lerin seviyesinde olması. Yüzde 1’lere düşerse piyasalarda hareketlilik olur. Yeni yapılan gayrimenkuller piyasaya yansımış değil. Demir bugün 8 bin lirayı geçti. Şu anki üretimler piyasaya yansımıyor zaten. Yansıdığı zaman fiyatlar daha değişik olacak. 10 bin liraya üreten 8 bin liraya verme gibi bir şansı yok. 10 bin liraya üreten 12 bin liraya verecek metrekaresini.”

Eskişehir'deki riskli binalar belirlendi!

Satılık ve kiralık konut fiyatlarında lider Türkiye!


Geri Dön