20 / 04 / 2024

Etiler'in 'yol davası', ev sahiplerinin zaferiyle sonuçlandı

Etiler'in 'yol davası', ev sahiplerinin zaferiyle sonuçlandı

Derince ve İncesu'daki yollar FSM köprüsü ile bağlantı noktası olunca ev sahiplerinin protestosu da başladı.



Dünyanın en hızlı gelişen kentlerinden biri olan İstanbul'da henüz halledilemeyen pek çok sorun var. Birbiri ardına dizilen gökdelenlere rağmen altyapı yetersizliği, kentleşme problemleri, gecekondu sorunu ve plansız yapılaşma bunlardan bazıları. Fakat hiç kuşku yok ki İstanbullu'nun yıllardır en büyük çilesi trafik. Büyükşehir Belediyesi'nin yeni yollar, kavşaklar açması ya da farklı toplu taşıma yöntemleri gündeme getirmesine rağmen değişiklikler hep yetersiz kalıyor. İşte tüm bu çalışmalar çerçevesinde Belediye'nin trafik düzenini değiştirdiği İstanbul mahallelerinden biri de Etiler. Etiler'deki Derince ve İncesu sokaklarından geçen yollar Belediye'nin kararı ile semtin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne bağlantı noktası olunca işler karıştı. Yıllar önce bu sokakları kentin sessiz köşeleri olarak görüp buralara yerleşen semt sakinleri, evlerinin önünden geçen yol yüzünden 'huzurlarının kaçtığını' hissettiler. Belediye'ye şikayette bulunmak için harakete geçen ev sahipleri, uzun süre hiçbir yetkili ile görüşemedi. Daha sonra, aralarında oluşturdukları bir komite 'pankartlı protesto' yapılmasına karar verdi. 160 civarında hanenin bulunduğu 20'den çok apartmana asılan bu pankartlarda sözlü ve görsel eleştiri okları Belediye'ye yönlendi.

Belediye söz verdi

Sonunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaştırma Daire Başkanı Muzaffer Hacımustafaoğlu ile komite bir araya geldi. Yolların eski haline dönmesi için sokak sakinlerinin kurduğu komite ile çalışan Etiler Muhtarı Seçil Eşki, "Ben o son toplantıya katılamadım ama Muzaffer Bey, en kısa sürede yolun trafik düzenini eski haline döndürmeye söz vermiş" diyor. Yani, Etiler'de pek çok ev sahibinin konutunu satması ya da kiraya vermesine kadar varan sorunlara yol açan 'yol davası', ev sahiplerinin zaferiyle sonuçlandı. Derince ve İncesu'daki yollar yeniden tek şerite dönecek. Uğur Mumcu Caddesi tarafında devam eden yeni bir yol düzenleme çalışması ile köprüye oradan da yol verilecek ve problemin giderilmesi sağlanacak. Yol düzenlemesinin yapıldığı kasım ayından beri egzoz dumanı, gürültü, devamlı tıkanan trafik ve süratle geçerek güvenliği tehdit eden araçlardan bunalan sokak sakinleri de rahat bir nefes alacak.

Egsoz dumanı havayı kirletti karşıdan karşıya geçemediler

Mahallenin 29 yaşındaki genç muhtarı Seçil Eşki, bugüne ulaşmak için çok uğraştıklarını söylüyor. "Normalde bu iki yol da sonuna kadar çift yöndü ama kasım ayında alınan bir UKOME kararı ile düzen değişti, tek yöne döndü ve köprüyle bağlantı yolu oldu" diyen Eşki, Derince ve İncesu'da yaşayanların bu durumdan nasıl etkilendiğini şöyle anlatıyor: "Bir kere, hava kirliliği çok oldu orada. Cam, pencere açamaz oldu insanlar. Sürekli korna sesleri oldu sokakta; gürültü çok arttı. Özellikle öğle saatlerinde, yol boşken araçlar çok hızlı geçiyor. Karşıdan karşıya geçmek çok zorlaştı ve tehlikeli hale geldi. Bir anda karşınıza son sürat gelen bir araç çıkabiliyor. Kedi ölümleri de çok oldu. Sakinlerimizin beslediği sokak kedileri arabaların altında kaldı. Otobüs hattı da verildi bu sokaklara ve otobüsler köşeyi dönerken insanların duran araçlarına çarptı mecburen. Mecburen diyorum, çünkü o yoldan başka türlü dönmesi mümkün değil otobüsün. Dar ve yokuşlu mahalle yolları oralar."
Ev fiyatları 300 bin dolardan, kiralar 1.800 YTL'den başlıyor
İstanbul'un en zengin semtlerinden biri olan Etiler'de kiralar pek çok apartmanda dolar olarak isteniyor..

Derince ve İncesu sokakları zaten İstanbul'un en pahalı bölgelerinden olan Etiler'in yaşamak için tercih edilen popüler yerlerinden. Civardaki konut fiyatları 300 bin-350 bin dolardan başlıyor ve 500 bin dolarları geçebiliyor. Kiralık konutlar ise bin 800-2 bin YTL ortalamasından başlayan fiyatlarla kiralanıyor. Hatta, kiralar pek çok apartmanda YTL değil, dolar cinsinden talep ediliyor. Genellikle gelir seviyesi yüksek kabul edilecek insanların yaşadığı bölgede yerleşim 1970'li yıllarda; yani Etiler, henüz İstanbul'un merkezi kabul edilmezken başlamış.

Mahalleye asılan afişleri reklamcı komşu hazırladı

Muhtar Seçil Eşki, sokak sakinlerini zorlayan en büyük faktörlerden birinin de park yasağı olduğunu dile getiriyor. Eşki, alınan karar yüzünden insanların araçlarını evlerinin önüne park edemediği ve uzaklarda bırakmak zorunda kaldığını belirterek, "Her zamanki gibi evinin önüne park edenler trafik cezaları aldı. Bu en zorlayıcı şeylerden biri oldu ve komite kurduk" diyor. Eşki, yolun geçtiği sokaklarda neredeyse her apartmana asılan protesto pankartlarının öyküsünü ise şöyle anlatıyor: "Mahalle sakinleri arasında yapılan toplantılarda olayı protesto etmeye karar verdik ve önce, yazılı afişler hazırlattık. Bu afişlerde 'Belediye'yi kınıyoruz' dedik. Sonrasında ise işe görsel öge katalım dedik. Bir reklamcı sakinimiz bugün hala apartmanlarda olan bu pankartları tasarladı. 'Bana sessiz sokağımı geri verin', 'Egzoz dumanından ölüyoruz' sloganları yazıldı. Oldukça da etkili oldu.

'İnsanlar evlerini satıp başka yerlere kaçıyor'

Bölgede yaşayan sakinlerden Fatoş Örü, "Trafik düzenlemesinin ardından pek çok kişi o kadar çok rahatsız oldu ki, insanlar evlerini satıp ya da kiraya verip gittiler" diyor. Örü de en çok park sorunu ve korna sesinden bunaldığını belirterek, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Bu durum yüzünden evimize rahat giremiyoruz. Sitemize araba çekemiyoruz. Markete geçemiyoruz. Karşıdan karşıya geçmek dert oldu. Çünkü her yer araba dolu. Ciddi bir trafik oluştu. Herkes arabasını başka yere park etmek zorunda kalıyor. Çoluk çocuk trafiğin içinde kaldı. Çok sessiz bir yerdi burası, bir anda değişti. Başlangıçta burada yaşamayı seçmemizin nedeni zaten şehrin dışında kalması ve sakin bir yer olmasıydı. Ama bu şekilde hem çevre çok kirleniyor hem de gürültü kirliliği oluyor. Devamlı bir korna sesi... En kötüsü, dışarı çıkıp köpeğimi gezdiremiyorum. Hiç otobüsün geçmeyeceği yola otobüs hattı verdiler. Şimdi çok kişi evini sattı, kiraya verdi. Yerlerine tabii yenileri geliyor, gelmiyor değil ama insanlar evinden çıktı."

Menekşe ATASELİM / Sabah


Geri Dön