25 / 04 / 2024

Euro bölgesi resesyon tehlikesiyle karşı karşıya

Euro bölgesi resesyon tehlikesiyle karşı karşıya

Yapılan son anketlere göre Euro bölgesindeki üretim, derinleşen yaşam maliyeti krizinin etkisiyle yeniden geriledi. Euro bölgesinin milyonlarca kişiyi etkileyecek derin bir resesyona girmesinden korkuluyor.



Euro bölgesi resesyon tehlikesiyle karşı karşıya

Karamsar anket, Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2 hedefinin çok üstünde olan 9,1’lik enflasyon oranını açıklanmasından önce yapıldı.

Anketteki ileriye dönük göstergeler; azalan yeni siparişler, hammadde stoklarının yeniden artması, birikmiş işlerin azalması ve tamamlanmış ürün stoklarının rekor bir hızla artmasıyla kasvetli bir tablo çizdi.

Accenture Küresel Sanayi Lideri Thomas Rinn, "Ekonomiler yüksek enflasyon, artan belirsizlikler ve faiz oranlarından kaynaklanan dezavantajlarla yüzleşmeye devam ettikçe resesyon riski büyüyor.” ifadelerini kullandı.

Rinn, ”Mevcut makroekonomik baskılar ve artan yaşam maliyeti krizinin ortasında, önümüzdeki aylarda faaliyette daha fazla kayıp görmemiz şaşırtıcı olmayacak.” dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından gaz fiyatları fırlayarak, diğer mal ve hizmetlerin maliyetleri üzerinde zincirleme bir etki yarattı. Böylece fiyatların pandemi sonrasında daha da yükselmesine neden oldu.

Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings ise, Rus gazının Avrupa Birliği'ne tamamen kapatılmasının giderek daha makul bir varsayım olarak göründüğünü ve euro bölgesinde bir durgunluğun artık muhtemel olduğunu söyledi.

Resmi verilere göre, Euro bölgesindeki işsizlik oranları yüzde 6.7'den 6.6'ya gerilerken, iş piyasasındaki bu iyimser hava uzun sürmeyebilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön