20 / 04 / 2024

Ev alacaklar bu 4 maddeye dikkat!

Ev alacaklar bu 4 maddeye dikkat!

Düşen konut kredisi faiz oranları ve cazip konut kampanyaları konut satışını hareketlendirdi. Peki şu an konut almak için doğru zaman mı? İşte detaylar...



Konut kredisi faizlerinin 0.64'e düşürülmesi ve konut üreticilerinin başlattıkları kampanyalar konut alımını cazip hale getirdi. Peki şimdi konut almanın zamanı mı? Fiyatlar artacak mı? 

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Sefer Levent, bugünkü köşesinde konut sektörünü kaleme aldı. Levent, konut cephesindeki durumları değerlendirdi. 

İşte Sefer Levent'in 'Konut ve otomobil almanın zamanı mı?' başlıklı yazısı...

Türkiye’de bugünlerde en çok konuşulan konu şüphesiz koronavirüs. Bir sıralama yapılsa ikinci ve üçüncü sırayı otomobil ile konut paylaşır.

Bir tarafta düşen faizler ve cazip kampanyalar ile gayrimenkul sektörü tekrar gündemde üst sıralara yükseldi, diğer tarafta arz sıkıntısı nedeniyle artan fiyatlarıyla otomobil sohbetlerin başaktörü oldu. Vatandaş bir taraftan uygun fiyata konut almanın derdinde bir taraftan da ‘Acaba daha uygun bir zaman gelir mi’ kaygısıyla endişeli. Ben de bu hafta Vatandaşın Ekonomisi köşesini konut ve otomobile ayırdım. Hürriyet gazetesinin konusunda uzman iki ismi Gülistan Alagöz (emlak) ve Cem Özenen’in (otomobil) görüşleri ışığında gelin birlikte iz sürelim. İşte konut ve otomobil cephesinde son durum…

KONUT CEPHESİ

“Şimdi ev alınır mı?”

Bu, gayrimenkul pazarında en çok duyduğumuz soruların başında geliyor. Hem oturacağı evi almayı planlayanlar, hem de yatırım için konutu tercih edenler doğru dönemi kollar. Son dönemde Türkiye’de gayrimenkul sektöründe önemli bir ‘bekleme’ dönemi yaşanmıştı. Bunda arz fazlası, ekonomik konjonktür, pandemi dönemi gibi çok sayıda faktör olumsuz etki etti. Talepler ertelendi, vatandaş ‘fiyatlar daha da düşer’ düşüncesiyle bekleyişe geçti. Bu bekleme dönemi haziran ayında sona erdi.

Kamu bankaları ateşledi

Ev almak için bekleyenlerin büyük kısmı geçen ay alıma geçti. Çünkü vatandaşı harekete geçiren 2 önemli adım atıldı. İlk adım  1 Haziran’da kamu bankalarından geldi. Konut kredi faizi tarihin en düşük seviyesine düştü. Sıfır konutta faiz 0.64’e, ikinci elde 0.74’e çekilirken, 15 yıl vade ve 12 ay ödemesiz dönem fırsatı sunuldu.

Emlak Konut destekledi

İkinci adımı Emlak Konut GYO attı. Şirket, liste fiyatından yüzde 10 indirim yaparken peşinatı da yüzde 5’e çekti. Bu kampanyada yüzde 15’lik dilimi 24. ayda ödeyen vatandaş yüzde 80 için kredi kullanıyor. 0.69’dan başlayan faiz oranları geçerli olurken 15 yıla kadar vade fırsatı sunuluyor. Emlak Konut projelerinden ev alanlar 2 yıl ödeme yapmıyor. Kredi taksitlerini 3. yılda ödemeye başlıyor. Hem düşen faiz hem de ‘ödemesiz dönem’ meyvesini verdi. Öyle ki satış ofisleri uzun süredir olmadığı kadar yoğun. Haziran ayında ülke genelinde rekor satış bekleniyor.

Ev alacaklar bu 4 maddeye dikkat!

1- KİRA HESABI: Tamamlanan ya da tamamlanmak üzere olan bir projeden ev alan vatandaş yeni evine hemen taşınıp kira yükünden kurtuluyor. Söz gelimi 3 bin TL kira ödüyorsa 2 yılda 72 bin lira cebinde kalıyor. Bu dönem sağladığı birikimle ara ödemesini hazırlayabiliyor.

2- DOĞRU BÖLGE: Yatırımcılar ise projeleri yolun başında avantajlı fiyatlardan alma peşinde. Örneğin 30 bin TL’si olan biri 600 bin liralık bir ev alabiliyor. 24 ay hiç ödeme yapmıyor. 2 yıl sonunda evi değerlenen fiyattan satarak kazanç sağlıyor. Burada önemli olan doğru firma ve doğru bölgeyi bulmak. Çünkü her proje prim yapmıyor. Vatandaşın, hayatındaki en pahalı ürünü alırken temkinli olmasını, firmayı, ilçeyi iyi analiz etmesini tavsiye ederiz.

3- ZAMCILAR İŞBAŞINDA: Bu dönem çıkan fırsatçıları da hatırlatmakta fayda var. Faizlerin düşmesiyle birlikte hem sıfır hem de ikinci elde fiyatları yüzde 25’e kadar arttıranlar oldu. Konuyu uzmanlarına danışmadan, pazarı araştırmadan ev alırsanız faizin sağladığı avantajı zamla kaybedebilirsiniz.

4- DEPREMİ UNUTMA: Son ve en önemli tavsiyemiz ise ikinci el alım yapacaklara. Ev alırken deprem yönetmeliğine tabi olup olmadığını kontrol edin. Deprem kuşağında yaşadığımızı bu dönem de sık sık hatırlıyoruz. Hiçbir yatırım hayatımızdan kıymetli değil. Bu nedenle yapının sağlamlığına emin olmadan o imzayı atmayın.

Konutta 0.49, 0.79, 0.90 faiz müjdesi!

Konutta satışlar arttı, yeni projeler için düğmeye basıldı!

Ev almak için şu an doğru zaman mı?


 


Geri Dön