25 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Bu tuzağa düşmeyin!

Ev alacaklar dikkat! Bu tuzağa düşmeyin!

Konut alacak vatandaşlar, İzmir depreminin ardından binaların yapım özelliklerini araştırmaya başladı. Depreme dayanıklılıkta en önemli unsurlardan olan bina yaşı bu dönemde dikkat çekiyor. Bazı fırsatçılar evlerini satmak için bina yaşını genç gösteriyor. Peki, bina yaşı en fazla kaç olmalı?



Türkiye'de sık sık meydana gelen depremlerden birçok kişi evlerinin güvenli olmadığını düşünerek yeni binalara taşındı. Binanın olası bir depremde zarar göreceğinden endişelenen vatandaşlar, önce ilan sitelerinden ev kiralıyor. Fakat, ilan sitelerindeki ev ilanlarında satıcıların yanlış beyanları vatandaşları yanıltabiliyor. Vatan'da yer alan habere göre; depremin ardından bazı fırsatçıların bu hataları kasıtlı olarak yaptıkları ve konut alacak veya kiralayacak kişileri kandırmak için binayı yeni gösterdikleri belirlendi. 

Peki, bina yaşı en fazla kaç olmalı? Depreme dayanıklı evler hangileridir? Binanın yaşı nasıl öğrenilir? Ev kiralama ve satın almadan önce bilmeniz gerekenleri Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan açıkladı.

İzmir depreminin ardından gayrimenkulde yeni binaların tercih edilme oranı arttı. Konut sahibi olma hayali kuran insanlar özellikle İstanbul’da Gölcük Depremi’ni gören, malzeme kalitesi düşük binaları tercih etmiyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, konut satın almayı ya da kiralamayı düşünenlerin dikkat etmesi gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

EV ALIRKEN VE KİRALARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

İlan sitelerinde ya da afişlerde binanın yaşı yazıyor olsa da doğruluğundan emin olunması gerektiğini vurgulayan Akdoğan, “Zaten internet sitelerinde ya da satıcının yanlış beyan verebildiğini birçok insan tahmin edebiliyor. Bu nedenle DASK Poliçesi de sorulabiliyor. Ancak DASK Poliçesi’nde de mülk ile ilgili tüm bilgiler beyana dayanıyor. Bu nedenle binanın yaşı, büyüklüğü, katı gibi durumlarda hata söz konusu olabilir. Özellikle depremden sonra bazı fırsatçıların bu hataları kasıtlı olarak yaptıkları ve ev alacak veya kiralayacak kişileri kandırmak için binayı yeni gösterdikleri anlaşıldı” diye konuştu. 

BİNANIN YAŞI NASIL ÖĞRENİLİR? 

Hakan Akdoğan, eski binaların dış cephe ve iç bölümlerine yapılan tadilatla yeni gibi gösterilebildiğine dikkat çekerek, “Bu nedenle evin dış cephesine veya iç bölümlerine bakarak binanın yaşı ile ilgili yorum yapılmamalı” dedi.
 
Akdoğan, binanın yaşını öğrenmek isteyenlere ise şu önerileri yaptı: 
 
“Binanın bulunduğu ilçe belediyesi veya tapu müdürlüğünden o binaya ait yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesi sorgulanabilir. Bunun dışında yine belediyeden emlak beyan değerini gösteren belge talep edilerek bu belge üzerinde inşaatın bitiş tarihi öğrenilebilir. Tabi bu belgeler KVKK kapsamı gereği mülk sahibi tarafından talep edilmelidir. Bu yüzden ev alacak veya kiralayacak kişilerin evin sahibinden bu belgelerinden birini istemesi ve orada yazan inşaat bitiş tarihini dikkat etmeleri gerekir.”

Depreme dayanıklı bina için bunlara dikkat!


Geri Dön