26 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Kapora dolandırıcılığına kanmayın!

Ev alacaklar dikkat! Kapora dolandırıcılığına kanmayın!

Gayrimenkul alım satımlarında tanıdık olunan ‘kapora’ terimi, günümüzde bir dolandırıcılık yöntemine de adını verdi. Telefon görüşmelerinde ‘halden anlar’ şekilde tavır gösteren dolandırıcılar odaklarına uzakta yaşayan kişileri alıyor. Bu dolandırıcılar indirim bile yapıyor.



FARKLI ÜLKELERDE YAPILIYOR

Böyle dolandırıcılıklar yurt dışında da yaşanabiliyor ve neredeyse aynı şeyler yaşanıyor. Örnek vermek gerekirse, konut sahiplerine ve kiracılara araç gereç sunan Şikagolu bir firma olan Avail tarafından gündeme getirilen bir metinde; bu şekilde ilerleyen dolandırıcılıkların hedefi olmamak amacıyla 7 maddeden oluşan bir liste verildi. Liste kapsamında, dolandırıcıların bizzat tanışmadan konutu görüntülü arama gibi yöntemlerle göstermeleri, eksik kira sözleşmesi imzalatmak istemeleri gibi maddelere yer veriliyor. 

Ev alacaklar dikkat! Kapora dolandırıcılığına kanmayın!

Dolandırıcılık nasıl işliyor? 

Yakın sürede bu tip bir dolandırıcılığa maruz kalarak mağdur olan ve evlenme hazırlığı yapan çift tarafından aktarılanlar sistemin nasıl işlediğinin ortaya çıkmasını sağladı. 

Megakent İstanbul'un oturan evlilik arifesinde olan çift, bir emlak sitesinde İstanbul’daki merkezi bir semtte yer alan ve oldukça uygun fiyatlı olan bir konut ilanıyla karşılaştı. Çift, etrafındaki konutlarla kıyaslandığında yaklaşık bin TL daha uygun fiyatlı olan ve sözde sahibi tarafından kiraya verilen konut için iletişim kurduklarını belirtti. 

Dolandırıcıdan aldıkları yanıt ise yine diğer örneklerdeki gibi oldu ve şu cevabı duydular: 

"Evi görmek isteyen çok kişi var, kapora gönderebilirseniz…" 

Dolandırıcının telefonda kendisinin de evlilik aşamasında güçlüklerle karşılaştığını söyleyerek ‘düğün hediyesi olarak’ kirada 500 Türk Lirası indirim de uyguladığını belirten mağdur çift, konutu istedikleri zaman görebileceklerini söylediğini belirtti. Sözde konut sahibi olan kişi, bir kiralık kaporatalep etse de çift yalnızca 1.000 TL yollamaya ikna oldukarını dile getirdi. 

Çift kaporanın yollanmasının ardından ilan siteden silindiğini ve yazılan iletişim numarasına bir daha ulaşamadıklarını belirtti. Mağdur çift, emlak sitesi tarafından da herhangi bir yaptırımda bulunamayacaklarına, iletişim numarasının kara listeye dahil edildiğine dikkat çekildiğine vurgu yaptı.

Ev alacaklar dikkat! Kapora dolandırıcılığına kanmayın!

Emlakçılarla görüşen çift, bunun isminin ‘kapora dolandırıcılığı’ olduğunu öğrendiklerini belirtti. Dile getirdiklerine göre, emlakçılık faaliyetinde bulunan kişiler bu durumla sıkça karşılaşmaya başladıklarını iletti. Çiftten konuyla ilgili olarak, “Bizim bu tuzağa düşmemizin birinci sebebi acele etmemiz. İkincisi gerçekten ev olmadığı için biz bu evi tutabilecek miyiz, düğüne kadar bir ev bulabilecek miyiz, bulamayacak mıyız endişesi. Böyle bir telaş içinde olduğumuz için de bu durumların farkına varamadık ve kabul ettik ve kaparo gönderdik” daçıklaması geldi.

“Bin lirayı geri almak için o kadar çok uğraşacaktık ki mecalimiz yok” diye konuşan çift herhangi bir yargı yoluna başvurmadıklarını belirtti. Mağdur olan birçok kişi bu çift gibi uğraşmamaya yöneliyor. Bu durum da dolandırıcıların oyunlarına devam etmelerini sağlıyor.  


Geri Dön