24 / 04 / 2024

Ev alacaklar rakamlara inanmamalı!

Ev alacaklar rakamlara inanmamalı!

Yeni ev alacaklara tavsiyelerde bulunan Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Şeref Sağlam, "Ev almayı düşünen insanların öncelikle reklamlara inanmaması gerekiyor. Reklamlarda sanki evin bütün parasını kerdi veriliyormuş gibi anlatılıyor" dedi.



Yeni ev alacaklara tavsiyelerde bulunan Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Şeref Sağlam, "Ev almayı düşünen insanların öncelikle reklamlara inanmaması gerekiyor. Reklamlarda sanki evin bütün parasını kerdi veriliyormuş gibi anlatılıyor. Öyle bir şey yok" dedi.


Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Şeref Sağlam, Antalya'da yeni ev alacakların neler dikkat etmesi gerektiğini anlattı. Bankalardan alınan faizlere, kat mülkiyet sorunlarına, ev fiyatların neden arttığına değinen Sağlam, " Yeni ev alacaklar öncelikle reklamlara inanarak ev almaması gerekiyor" dedi. Sağlam, "Reklamlarda sanki evin bütün parasını kerdi veriliyormuş gibi anlatılıyor. Öyle bir şey yok. Evin piyasadaki değeri neyse bankalar o değerin belirli bir bölümünü verir. Sanki bütün parayı kredi ile alıııacakmış gibi bir algı var bu tamamen yanlış bir düşünce" diye konuştu. 


KREDİ MAĞDURU OLMAYIN 

Ev alacakların belli bir miktar parası olması gerektiğini söyleyen Sağlam, "Yeni ev almayı düşünen insanların öncelikle bazı reklamlara inanmaması gerekiyor. Reklamlarda sanki evin bütün parasını kerdi veriliyormuş gibi anlatılıyor. Öyle bir şey yok. Evin piyasadaki değeri neyse bankalar o değerin belirli bir bölümünü verir. Sanki bütün parayı kredi ile alınacakmış gibi bir algı var bu tamamen yanlış bir düşünce. Ev almak isteyen insanlar en azından belli bir miktar para biriktirsin. Bu günlerde bankalarda konut kredilerinin faiz oranları yüksek. Bankadan çektikleri paranın birkaç katını ödüyorlar. İnsanların mağdur olma oranları yüksek oluyor. Bir de banka kredilerinin ödemesini birkaç ay geciktirdikleri zaman banka alacağı paranın hepsini birden isteme hakkına sahip oluyor. Zaten paranız olsa bankadan kredi çekmezsiniz" dedi. 


DAİRE FİYATLARINI DENİZE YAKINLIK BELİRLİYOR 

Antalya'da ev fiyatlarını denize olan yakınlığın belirlediğini söyleyen Sağlam, "Antalya'da inşaat maliyeti Dokuma'da , Varsak'ta, Konyaaltın'da, Lara'da da aynıdır. İnşaat birim fiyatları aşağı yukarı aynıdır. Ancak burada malzeme farkı dairenin içerisine yapacağınız malzemelerin kalitesindeki farkla belli olur. Yoksa beton aynı beton, tuğla aynı tuğla, değişmez bunlardaki kalite. Ama Antalya'da dairenin fiyatın belirleyen arsadır. Denize yaklaştıkça arsa fiyat artar. Denizden uzaklaştıkça arsa fiyatları düştüğü için dairelerinde fiyatları ona göre değer kazanmış olur" diye konuştu. 


DAİRENİN PROJESİNİ İNCELEYİN 

Tapuda birinci kat olarak görülen dairenin halk arasında ki zemin kata denk geldiğini söyleyen Sağlam, bu konuda çok hataya düşüldüğünü söyledi. Halk dilindeki zemin katıl tapuda birinci kat olduğunu söyleyen Sağlam. "Daire alınırken kat mülkiyetine dikkat etmeliler. Kat mülkiyeti verilirken bazı binalarda yanlış kat mülkiyeti veriliyor. Buna dikkat etmeliler. Belediyelere gidip projeyi açtırıp aldıkları daire bu dairemi diye kontrol etmeliler. Birde bu aralar insanlardan bize birinci kat olarak daireyi sattılar, ama sonradan ev zemin daire çıktı diye şikayet ediliyor. Antalya'da şöyle bir şey var projede birinci kat olarak görülen yer aslında halk dilinde zemin kattır. Giriş daire ise aslında halk dilinde bodrumdur. Siz ikinci kat daire alırsınız projede o birinci kat olarak görülür. Tapuda da öyle geçer. Bu konuda çoğu kez yanılgıya düşülüyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Tapuda geçen birinci kat halk arasında zemin, tapuda ikinci kat olarak geçen daire birinci kattır. Bu konuda hataya çok düşülüyor. Ev alırken buna da dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu. 


Antalya Gazetesi


Geri Dön