23 / 04 / 2024

Ev alacaklara devlet desteği ne zaman ödenecek?

Ev alacaklara devlet desteği ne zaman ödenecek?

İlk defa ev alacaklara devlet finansal destek sağlıyor. 7/4/2015 tarihi itibariyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmayan kimseler, devlet desteği alabiliyor. Peki, ev alacaklara devlet desteği ne zaman ödenecek?



Ev alacaklara devlet desteği ne zaman ödenecek?

İlk defa ev alacaklara devlet finansal destek sağlıyor. Bu destek, 3/6/2011 ve 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesine dayanılarak hazırlanan Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik gereğince yapılacak. 


7/4/2015 tarihi itibariyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmayan kimseler, konut devlet desteğinden yararlanabiliyor.


Bunun için konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması gerekiyor. Aynı zamanda Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7/4/2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinmemiş olması da şartlar arasında.


Devlet katkısı almak için konut edinim tarihini müteahip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulundurduğu bankaya başvurması, gerekir. Peki, ev alacaklara devlet desteği ne zaman ödenecek?


Ev alacaklara devlet desteği ne zaman ödenir?

Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanır ve hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenir.


Ödeme almak isteyen katılımcıların bankaya yaptıkları müracaat sonrasında, Banka ay içerisinde yapılan Devlet katkısı ödeme başvurularını kontrol eder ve takip eden ayın ilk on işgünü içerisinde Bakanlığa gerekli belgeleri iletir.


Bakanlık da ilk on işgünü içerisinde kontroller sağlandıktan sonra devlet katkısını bankaya aktarır. Banka, Devlet katkısını en geç Bakanlıkça aktarılmasını takip eden işgünü kendi nezdindeki hak sahibinin hesabına aktarır veya hak sahibinin kullanıma hazır hale getirir.


Bu doğrultuda, 2016 yılında yapılacak ilk başvurular için ilk devlet desteği 3 sene sonra; 2019'da alınabilecek.




Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön