26 / 04 / 2024

İlk konut devlet desteği ne zaman alınacak?

İlk konut devlet desteği ne zaman alınacak?

Konut devlet desteği uygulaması 26 Ağustos 2016 tarihinde başladı. Böylece, konut devlet yardımı için hesap başvuruları da kabul edilmeye başlandı. Peki ilk konut devlet desteği ne zaman alınacak?



Konut devlet desteği uygulaması 26 Ağustos 2016 tarihinde başladı. Böylece, konut devlet yardımı için hesap başvuruları kabul edilmeye başlandı.


Konut yardımı adı altında katılımcıya ödenecek tutar, bankada durulan süreye ve bu süre boyunca biriktirilen paraya göre belli oranlarda ödeniyor. Ancak katılımcıya ödenecek destek 15 bin liradan yüksek olamıyor.


- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i olup; Ancak ödenecek tutar 13 bin TL'yi geçemiyor.


- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ile 59 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18'i olup; Ancak, ödenecek tutar 14 bin TL'yi geçemiyor.


- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20'si olup; Ancak, ödenecek tutar 15 bin TL'yi geçemiyor.


Yukarıda da görüldüğü üzere hesap açtıktan sonra en az 3 sene boyunca para biriktirilmesi gerekiyor. Böylece ilk konut devlet desteği 2019 yılında alınabiliyor.


Konut devlet yardımı uygulaması için banka hesabı, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılıyor. Ancak konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor.


Ancak, şuan ev sahibi olup da ikinci evini almak isteyenler bu uygulamadan yararlanamayacak. Başvurunun onaylanması için devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7/4/2015 tarihinden itibaren tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal edinmemiş olması gerekecek.


Ayrıca devremülk alımlarında da devlet katkısı alınamayacak. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlar da devlet katkısı uygulamasına dahil edilemeyecek.


Konut hesabı hangi bankalarda var?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com









Geri Dön