24 / 04 / 2024

Ev almak isteyenler dikkat! Konut kredisi nasıl çekilir?

Ev almak isteyenler dikkat! Konut kredisi nasıl çekilir?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar konut kredisi için şartları araştırmaya devam ediyor. Peki konut kredisi nasıl alınır? İşte konut kredisi için detaylar...



Ev almak isteyen vatandaşlar konut kredisiyle ilgili araştırma yapıyor. Takvim'de yer alan habere göre; ev alacakların ilk tercihi olan konut kredisinde belirli şartlar talep ediliyor.

Konut kredisi çekerken belirli belgelerin hazır bulundurulması ve belirli şartlara sahip olunması gerekiyor. 

Peki konut kredisi başvurusu için gereken belgeler neler? Konut kredisi nasıl alınır? İşte konut kredisine ilişkin detaylar...

Konut kredisi almak isteyen kişilerin satın almak istedikleri konutun tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubesini ziyaret etmeleri yeterli oluyor.

Ev almak isteyenler dikkat! Konut kredisi nasıl çekilir?

Banka başvuru işleminde ilk olarak konut kredisi başvuru formu doldurmanızı ister. Ardından kimlik numarası bilginiz üzerinden kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yapılarak kredi için uygunluğunuz değerlendirilir. Yeterli bulunmanız durumunda banka konut kredisi ekspertiz ücreti talep eder ve bu ücreti ödemeniz durumunda konut kredisi eksper raporu çıkartılarak konutun değeri belirlenerek bu değer üzerinden maksimum yüzde 80 oranında kredi kullanmanıza izin verir. Geriye kalan yüzde 20 'lik tutar ise konut kredisi peşinatı olarak sizden tahsil edilir. Genelde konut kredisi onay süresi 3-4 iş günü arasında değişmekte olup konut kredisi ekspertiz işlemi daha kısa sürede tamamlanırsa 1-2 gün içinde dahi yapılabilmektedir.

 Ev almak isteyenler dikkat! Konut kredisi nasıl çekilir?

Sonrasında ise banka satış sürecini başlatır ve tapu dairesinden randevu alınarak bankanın avukatı ile beraber konut kredisi kullanmak istiyorum diyen kişi ile satışı yapacak olan kişi ile beraber tapuya gidilerek satış yapılır. Banka avukatı bu esnada tapu kütüğü kaydına banka adına tapuya ipotek şerhi koydurur ve konut kredisi borcu bitene kadar tapuya ipotek şerhi uygulanmaya devam eder.

Ev Kredisi Şartları Nelerdir? 

Her bankanın uyguladığı koşullar farklı olmasıyla birlikte genelde tüm bankaların ortak olarak aramış oldukları konut kredisi şartları da bulunmaktadır. Örneğin kredi çekilerek satın alınmak istenen konutun tapusunun olması tüm bankalar tarafından aranılan şartlardan biridir. Yine konutun iskanının bulunması, kredi çekmek istiyorum diyen kişinin yüksek kredi notu ortalaması bulunması, temiz bir kredi sicili bulunması, maaşı ile kullanmak istediği kredi notu ortalamasının arasında yarı yarıya oran bulunması aranılan ortak şartlardandır.

Ev hayali kuranlar dikkat! Elinizi çabuk tutun!


Geri Dön