27 / 04 / 2024

Ev almayı düşünenler dikkat edin!

Ev almayı düşünenler dikkat edin!

Konut kredisiyle ev almayı düşünlerin evin krediye uygunluk şartlarını öğrenmesi gerekiyor. Peki bir evin krediye uygun olup olmadığı nasıl öğrenilir? İşte tüm merak edilenler...



Krediyle ev almayı düşünlerin daha çok araştırma yapmaları gerekiyor. Krediye uygun olmayan bir ev için çaba harcamak, zaman kaybının yanında bu durumu bankaya ekspertiz ücreti ödedikten sonra öğrenmeniz durumunda, ekspertiz ücreti iade edilmediği için nakit kaybı yaşamanıza da neden olur. Peki bir evin krediye uygun olup olmadığı nasıl öğrenilir? Krediye uygun ev alırken nelere dikkat edilmeli? 

Ev araması başlangıcında bütçenizi doğru belirlemeniz, boşuna vakit kaybetmeme ve genellikle uzun süren bu süreçte büyük önem taşıyor. Gelirinize göre ne kadar kredi çekebileceğinizi yaklaşık olarak belirlemeniz ev seçimi yaparken de buna dikkat etmeniz gerekiyor. 

Yaklaşık üç ay süren artışlar sonrası geçtiğimiz hafta düşüşe geçen konut kredisi faiz oranlarında indirim müjdeleri geldi. Konut kredisi faiz oranlarında adeta bahar havası esiyor. Bankaların ortalama konut kredisi faiz oranı yüzde 2.08’e düştü. En düşük konut kredisi faiz oranı 100.000 TL için yüzde 1.55 olmaya devam ederken üzeri kullanımlar için yüzde 1.63’e geriledi. 

Krediye uygunluk şartları

1- Evin kat irtifakı veya mülkiyeti olmalı,
2- Yeni yapılan bir konut ise çoğu banka için en az yüzde 80 oranında tamamlanmalı,
3- Sonradan evin projesine aykırı değişiklik yapılmamış olmalı,
4- Ev tapusunda niteliği “mesken” olarak geçmeli ve kullanılmalı,
5- Evin tapusu hisseli ise tüm hissedarlar paylarının satışını yapmalı, 
6- Alım yapılacak kişinin, anne, baba, kardeş ve kardeş çocukları olmamalı.

250.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında en düşük aylık konut kredisi taksiti 4.750 TL oluyor. En düşük toplam geri ödeme miktarı ise 571.000 TL’ ye denk geliyor.

Konut kredisi faizleri ne olacak?

Konut kredisi faiz oranları haftayı nasıl sonlandırdı?


Geri Dön