19 / 04 / 2024

Ev kiralarken verilen depozito ne kadar?

Ev kiralarken verilen depozito ne kadar?

İlk kiralama ayında bazı masraflar yapılabiliyor. Bu masraflar arasında depozito da yer alıyor. Mal sahibi istediği oranda depozito talep edemiyor. Peki, ev kiralarken verilen depozito ne kadar?



Ev kiralarken verilen depozito ne kadar?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiranın ilk ayında bazı masraflar yapılabiliyor. Bu masraflar arasında depozito da yer alıyor. Ancak bu depozito bedeli kanunda belirtilen sınırı aşamıyor. 


Mal sahibi istediği oranda depozito talep edemiyor. Peki, ev kiralarken verilen depozito ne kadar olmalı?


Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.


Kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Ayrıca kiracı kullanma giderleri altında birtakım masrafları da ödemek ile yükümlü oluyor. Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, sözleşmede aksi öngörülmemişse veya aksine yerel âdet yoksa, ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerine katlanmakla yükümlü oluyor.


Giderlere katlanan taraf, bu giderleri ispat edici belgelerin birer örneğini, istem üzerine diğer tarafa vermek zorunda oluyor.



İlk kira ne zaman ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön