29 / 03 / 2024

Ev kirasını elden almak yasak mı?

Ev kirasını elden almak yasak mı?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen gelir, vergiye tabi tutuluyor. Bu nedenle kira ücretlerinin banka ile ödenmesi gerekiyor. Peki, ev kirasını elden almak yasak mı?



Ev kirasını elden almak yasak mı?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen gelir, vergiye tabi tutuluyor. Vergi mal sahiplerinin beyanı doğrultusunda ödeniyor.


Kira geliri elde ettiğini beyan etmeyen veya eksik beyan eden kimseler banka hesaplarına yapılan para havalelerinden tespit edilebiliyor. Peki, buna göre ev kirasını elden almak yasak mı?


Bu nedenle kira paralarının banka aracılığı ile ödenmesi zorunlu oluyor. Ancak ev kiralamalarında banka havalesi için belli bir sınır oluyor.  


29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince kira bedelinin belli bir miktarı aşması halinde kiranın banka üzerinden ödenmesi gerekiyor.


Kiranın bankadan ödenmesi ile ilgili tebliğ esasları:

-Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,          


- İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların


kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.


Bankaya yatırılması gereken kiraların eski usulde olduğu gibi, bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi ceza kesilmesini gerektiriyor. 


500 lira ve üstündeki konut kira bedeli ödemelerinin elden ödendiğinin tespiti halinde, mal sahibine 250 liradan az olmamak üzere kira bedelinin ‘yüzde 5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesiliyor. 


İşyeri kiralarının bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi halinde ise hem kiracıya hem mal sahibine özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekiyor. Kesilecek cezanın en az tutarı, kiracının defter tutma durumuna göre, 250 lira ile 1000 lira arasında değişiyor.



Kira bedelinin belirlenmesi kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön