26 / 04 / 2024

Ev mi almalı yoksa daire mi?

Ev mi almalı yoksa daire mi?

Birçok kişi, “Daire mi alsam, ev mi” diye düşünmeye başladı. Faizlerin uygun olması nedeniyle “almışken büyük ev olsun” hayali, yine de bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor.




Almanya'da konut kredisi faizlerinin aylardır çok düşük seviyede seyretmesi, ülkede emlak sektöründe bir nevi patlama yaşanmasına yol açtı. Bu kez de birçok kişi, “Daire mi alsam, ev mi” diye düşünmeye başladı. Faizlerin uygun olması nedeniyle “almışken büyük ev olsun” hayali, yine de bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Unutulmamalı ki, bugün uygun faizler nedeniyle 300-400 bin euroluk bir konut bile satın alınabilse de, ilerde faizlerin bir anda yükselmesi, bu konutun ödenememesine yol açacaktır.


MALİYET HESABINI İYİ YAPIN


ÇÜNKÜ şu an hiç sorun yaşamadan aylık 700-800 euroluk ödeme ile 250 bin euroluk bir konut satın alınabiliyor. Ancak tüm planların bu ödeme yüküne göre yapılması, ilerde aileleri zor durumda bırakabilir. Sonuçta faizlerin ilerde yükselmesi, ailenin yükünü bir anda 400-500 euro veya daha da fazla arttırabilir. Bu da konutun borcunun ödenememesine yol açabilir. Çünkü müstakil bir evin aylık giderleri ile bir dairenin  giderleri çok farklı Üstelik bir evi satmak hemen mümkün olmayabiliyor. Halbuki daha uygun fiyatla satın alınan bir daireyi sıkışık bir durumda satmak daha kolay.


TUZAĞA DÜŞMEYIN


TABİİ ki düşük faiz fırsatını herkes değerlendirmek istiyor. Ancak yorganın ayağa göre uzatılması durumunda şu an alınacak uygun fiyatlı bir daire, düşük faizler sayesinde çok daha çabuk ödenebilir. Böylece önümüzdeki yıllarda bu dairenin borcu azaldığında satılıp, daha büyük bir konut satın alınabilir. En önemlisi burada düşük faizler yüzünden konut fiyatlarında meydana gelen suni artış tuzağına düşmemek. Henüz birkaç ay önce örneğin 100 bin euroya satısa sunulan bir konut, düşük faiz fırsatıyla 120 bin euroya satılmak istenebilir. Bu nedenle öncelikle güvendiğiniz emlakçıdan ya da bildiğiniz projelerden konut satın almakta fayda var.


Sabah


Geri Dön