16 / 04 / 2024

Ev sahibi Haziran ayında ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibi Haziran ayında ne kadar zam yapabilir?

Yenilenen kira sözleşmeleri için kira bedeline her ay TÜİK tarafından açıklanan oranlarda zam yapılabiliyor. Peki, ev sahibi Haziran ayında ne kadar zam yapabilir?



Ev sahibi Haziran ayında ne kadar zam yapabilir?

Kira sözleşmesinin süresi dolması ve dolan süre sonunda sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belirlenen oranlarda zam uygulanıyor. 


Borçlar Kanunu gereğince, ev kirası zammı hesabında TÜİK tarafından her ay açıklanan üretici fiyat endeksi oranları kullanılıyor. 


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli sayılıyor.


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.  Peki, ev sahibi Haziran ayında ne kadar zam yapabilir?


Haziran ayında; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Bu oranlara göre, ev sahipleri yeni kira dönemlerinde kira bedellerine yüzde 6,52 oranında zam uygulaması yapabilecek.


Kira artış hesaplama Haziran 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön