24 / 04 / 2024

Ev sahibi kafasına göre zam yapabilir mi?

Ev sahibi kafasına göre zam yapabilir mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kiracı kira bedelini kira süresi boyunca ödemek ile mükellef oluyor. Peki, ev sahibi kafasına göre zam yapabilir mi?



Ev sahibi kafasına göre zam yapabilir mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kiracı kira bedelini kira süresi boyunca ödemek ile mükellef oluyor.


Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, ev sahibi nasıl zam yapar? Ev sahibi kafasına göre zam yapabilir mi?


Mesken kiracısına nasıl zam yapılması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Hesaplamada kullanılan ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 3 Kasım 2015 tarihinde açıklanan verilere göre, yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,20 düştü.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,58 artış gösterdi.


Bu oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınarak kiraya zam yapılıyor.  Bu da Kasım ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracıya en fazla yüzde 5,74 oranında zam yapılabileceği anlamına geliyor.



Enflasyon oranları Kasım 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön