26 / 04 / 2024

Ev sahibi-kiracı ilişkileri yeniden düzenleniyor

Ev sahibi-kiracı ilişkileri yeniden düzenleniyor

Yeni borçlar kanunu ev sahibi-kiracı ilişkilerini yeniden düzenliyor. İşte yakında Meclis'te onaylanması beklenen değişiklikler



Yıl içinde gündeme gelen ve kiracılar tarafından tepki ile karşılanan ev sahibi - kiracı ilişkilerini yeniden düzenlen kanun tekrar meclis gündemine geldi. Ev sahibi lehine olan pek çok maddeyi içeren  kanunun bu kez meclisten geçmesi bekleniyor.

TBMM Genel Kurulu, AB'ye uyum kapsamında hazırlanan Borçlar Yasa Tasarısı'nı görüşmeye başladı. İşte 650 maddeden oluşan yeni tasarıda yer alan maddeler:

- Elektrik faturasını ödemeyen ya da 10 yılı dolduran kiracı evden çıkartılabilecek, ev sahibi akrabasını mazeret gösterebilecek.
- Depozitolar kontrol altına alınıyor. Buna göre; konut ve çatılı işyerleri için verilen miktar 3 aylık kira bedelini aşamayacak.
- Faturasını ödemeyen kriacı evden çıkartılabilecek.
- Eşinin rızası olmadan ev boşaltılamayacak, kira sözleşmesi fesh edilemeyecek.
- Mal sahibi, üst ve alt soyunun (torun, kardeş vb.) gereksinimlerini gerekçe göstererek kiracının çıkmasını talep edebilecek.
- Kira artışı bir önceki yıla ait Üretici Fiyat Endeksi'ni geçemeyecek. 5 yıl aynı evde oturan kiracı, emsal kira bedellerine göre 'hakkaniyet ve dürüstlük     kuralına uygun' oran isteyebilecek.
- Mal sahibi, 10 yıl sonunda en az 3 ay önce haber vermek koşuluyla herhangi bir sebep göstermeden sözleşmeye son verebilecek.
- Eşlerden biri, herhangi birine banka kredisi, kredi kartı gibi çeşitli işlemler için kefil olacaksa eşinin yazılı iznini alacak.
- Kiracı, komşulara gerekli saygıyı gösterecek. Aksi taktirde mal sahibi, 30 gün içinde durumunu düzeltmesi için ihtarda bulunacak. Kiracının yüksek sesle müzik dinleme, gürültü yapma, balkonda mangal yakma gibi davranışları komşular tarafından istenmezse, ev sahibi yazılı bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilecek.
Akşam


Geri Dön