20 / 04 / 2024

Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi? Mal sahibi kiracıyı nasıl çıkarır? sorularının yanıtları aranıyor. İşte detaylar!



2011’de yürürlüğe giren 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ile ev sahibi hakları güncellenmiştir. Bu kanuna göre kira sözleşmesinin dışında kiracıların ev sahiplerine karşı bazı sorumlulukları ve görevleri bulunmaktadır. Kira kontratında belirtilmiş olmasa da her ev sahibinin sahip olduğu hakları sıraladık.

EV SAHİBİ HAKLARI NELERDİR?

Ev sahibinin ve kiracının bazı hakları vardır. Ev sahibinin hakları şu şekildedir;

  • Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar kapsamında belirlenen sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibinin yaptığı zammı kiracı kabul etmezse, kiracıyı sözleşme bitimi ile evden tahliye ettirebilir.
  • Ev sahibinin veya mülk sahibinin kiracısı karşısında olan haklarından bir diğeri de kanun çerçevesinde belirlenmiş durumlarda kiracıyı evden çıkarabilmesidir. Örnek verirsek, kiralanan mülk; kendisi, eşi veya akrabası ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için kullanılması durumu ortaya çıkarsa, mülk sahibi, bu durumu kiracıya bildirerek evden çıkmasını talep edebilir.
  • Ev sahibi, kiradaki evini başkasına satabilir ve önceden kiracıyı bilgilendirmek koşulu ile ev sahibi, evi üçüncü kişilere gösterebilir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çeker ve 6 ay içinde evden çıkmasını ister.
  • Kiracının eve özensiz davranıyorsa ve komşularla iyi geçinmiyorsa ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
  • Belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitmesine 15 gün kala, aksi bir durum belirtilmezse, sözleşme eski şartlar üzerinden yenilenir.
  • Kiracının kirayı ödemediği durumlarda, mülk sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesini talep edebilir. Borcun ödenmemesi durumunda ev sahibi, sözleşmeyi iptal ederek kiracıyı evden çıkarabilir.

EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN NASIL ÇIKARIR?

Ev sahipleri, sözleşme devam ettiği müddetçe kiracıyı istediği an evden çıkaramaz. Haklı gerekçeler varsa kiracı evden çıkarılır ama öncelikle kiracıya ihtarname çekilmesi gerekir.

Kiracıyı evden çıkarmak için haklı gerekçelerden bazıları;

  • Gayrimenkul, ev, mülk tadilatı ya da onarımı.
  • Ev sahibinin eve ihtiyacının olması.
  • Mülk sahibinin değişmesi gibi nedenlerle.

Tapu kaydı dökümü nasıl alınır? İşte tapu parsel sorgulama detayları!

Kaç çeşit ev tapusu var? Tapu çeşitleri nelerdir?

Tapu satışı nasıl bozulur?


Geri Dön