23 / 04 / 2024

Ev sahibi olanların ödemesi gereken vergiler!

Ev sahibi olanların ödemesi gereken vergiler!

Ev sahibi olan kimselerin ödemekle yükümlü olduğu vergiler bulunuyor. Ev sahibinin ödemesi gereken vergiler evin kiralanması durumunda da ev sahibinin yükümlülüğü oluyor. Peki, Ev sahibi olanların ödemesi gereken vergiler neler?



Ev sahibi olanların ödemekle yükümlü olduğu bazı vergiler bulunuyor. Bu vergiler yılın belirli dönemlerinde belirli oranlarda alınıyor. Ev sahibi taşınmazı kiraya versede ödemekle yükümlü olduğu vergiler bulunuyor. Ev sahibinin ödemesi gereken vergiler arasında; emlak vergisi, kira gelir vergisi ve çevre temizlik vergisi yer alıyor. 


Emlak vergisi...

Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mallar için ödenecek vergiler arasında emlak vergisi yer alıyor. Emlak vergisi her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. 


2014 yılında ödenecek emlak vergisinin “2014 yılı için yeniden belirlenen bina ve özellikle arsa metrekare değerleri esas alınarak” ciddi oranda artması söz konusu olabiliyor. 2014 için tahakkuk ettirilecek vergiler de birincisi Mart-Mayıs 2014, ikincisi de Kasım ayı olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.  Emlak vergisi oranları her yıl yeniden belirleniyor. 2014 emlak vergisi oranları aşağıda yer alıyor;


Emlak vergisi oranları 2014

Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3 


Türkiye sınırları içinde, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan, bir tek konutu bulunan ve emekli aylığı dışında başka geliri bulunmayan emekliler ile herhangi bir geliri bulunmayan işsizler ve ev hanımları ile engelliler (gelirleri olsa dahi) “sıfır oranlı” emlak vergisine tabi oluyor. Sıfır oranlı Emlak Vergisinden yararlanabilmek için, konutta bizzat oturma koşulu aranmıyor. Bu nedenle, sahip oldukları tek konutu kiraya verip, kirada oturanlar da (emekliler, işsizler, ev hanımları, engelliler), gerekli koşulları taşımaları halinde, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabiliyor.


Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Söz konusu gayrimenkulün bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması ile yapılabiliyor. Ayrıca ödemeler internert üzerinden de yapılabiliyor. 


Çevre temizlik vergisi..

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince; mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödenmesi gereken vergiler arasında çevre temizlik vergisi de bulunuyor. Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti karşılığında, bu hizmetten faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor.



Kira gelir vergisi.. 

Evini kiraya veren kimselerin, yükümlü olduğu vergiler arasında kira gelir vergisi de bulunuyor. Verginin ilk taksiti Mart'ta ödendi.  Gayrimenkul Sermaye İradı olarak da bilinen bu vergiyi dönemin istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenler ödüyor. Emlak vergisinin mükellefi, taşınmaz malın sahini oluyor. Kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin her yıl elde ettikleri kira geliri için devlete belli bir oranda vergi ödemeleri gerekiyor. Kiralanan evin vergisi ile ilgili hususlar, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer alıyor.


Ev sahibine vergi indirimi!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön