26 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığına 1 saatte çözüm! Arabuluculuk iki tarafı da mağdur etmiyor! 

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığına 1 saatte çözüm! Arabuluculuk iki tarafı da mağdur etmiyor! 

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları arabuluculuk yöntemi ile 1 saatte bile çözülebiliyor. İşte ayrıntılar...



EV SAHİBİ VE KİRACILAR MAHKEMELİK OLUYOR

Hukuki düzenlemenin kira sorunlarına çözüm olmadığına, mülk sahibi ile kiracı arasındaki sorunların arttığına dikkat çeken Dr. Av. Arabulucu Umut Metin, "Kiracıya istediği kira artışını yapamayan ev sahipleri, kirayı artırmak için farklı yöntemlere başvurdu. Öyle ki taraflar arasında mutabakat oluşmayınca, kiracıyı dava yoluyla tahliye etme veya kira bedelinin yeniden belirlemesi gibi taleplerle mahkemelere başvurular arttı. TÜFE kadar artış düzenlemesi bu haliyle sorunları maalesef engelleyemedi" şeklinde konuştu ve kira yükselişindeki TÜFE oranı ile fiyat değişiminin uyumlu olmadığını belirtti. 

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığına 1 saatte çözüm! Arabuluculuk iki tarafı da mağdur etmiyor! 

"TÜFE sınırı kuralında hata olmasa da hukuk kuralının bağlı olduğu endeksin sonucu hakkaniyetli bir hesaba imkan vermiyor" ifadelerini kullanan Umut Metin, kanuni düzenlemenin çözüm olmadığına, yükselen kira uyuşmazlıklarında hızlı ve etkili çözüm için arabulucuğun zorunlu hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Mahkemelerdeki iş yükünün hafifletilmesine destek olan arabuluculuk yönteminin, kira uyuşmazlıkları için de rahatça uygulanabileceğinin altını çizen Metin, "Kira uyuşmazlıklarında ihtiyari arabuluculuk yöntemi zaten uygulanabiliyor. Kiracı ve ev sahibi uzlaşırsa, ihtiyari olarak arabuluculuktan faydalanabilir" şeklinde konuştu ve zayıf ev sahibi kiracı ilişkilerinde tarafları masa başında bir arabulucu ile bir araya getirmeye ve müzakereye imkan verilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığına 1 saatte çözüm! Arabuluculuk iki tarafı da mağdur etmiyor! 

Konut sahiplerinin ve kiracıların büyük kısmının arabulucuktan haberi olmadığının altını çizen Metin, "Sorunu kendi içlerinde halledemedikleri durumlarda, dava yolu ilk seçenek olarak akla geliyor. Davadan önce, anlaşma için öncelikle arabuluculuk uygulanması gereken yöntem haline gelmelidir" diye konuştu ve aracbuluculukla kev sahibinin de kiracının da mağdur olmayacağı bir sistem hayata geçirilebileceğini belirtti. 

1 SAATTE ÇÖZÜLEBİLİYOR 

Mahkemede 4 senede çözülebilecek bir sorunun arabuluculukta ise bir toplantıda, belki de 1 saatte çözülebileceğine vurgu yapılıyor. Arabuluculuk anlaşma belgesi de mahkeme kararı ile eşdeğer olarak görülüyor. 

Posta'da yer alan habere göre; kiraya konu yer ticari niteliğe sahipse, en fazla 8 haftada arabuluculukta çözüme kavuşulabildiğini dile getiren Umut Metin, "Ancak uygulamada 1 gün veya 1 hafta içinde yapılan çözümler oldukça yüksek. Toplantı sıklığı anlaşmaya ulaşma süresini belirliyor. Kısa aralıklarla toplantılar yapılırsa, anlaşmaya ulaşma hızı artıyor. Örneğin, aynı gün sabah yapılan arabuluculuk toplantısında anlaşma sağlanamazsa, öğleden sonra veya ertesi gün ikinci bir toplantı yapılabilir. Videokonferans, telekonferans gibi yöntemlerle arabuluculuk süratlendirilebiliyor" açıklamasında bulundu.

Ons altın 1845 dolar, gram atın 982 lira oldu! Altın uçuyor! Son dakika canlı altın fiyatları 26 Mayıs 2022...

A101 aktüel ürünler kataloğunda bugün dev çılgınlık var! Bu fırsat kaçmaz! İşte 26 Mayıs 2022 fiyat listesi

Kardeşi olanlar dikkat! Herkes merak ediyordu, haklar belli oldu!


Geri Dön