29 / 03 / 2024

Ev sahipleri dikkat! 5 gün sonra başlıyor!

Ev sahipleri dikkat! 5 gün sonra başlıyor!

Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen emlak vergisinin tarihleri açıklandı. Vergi dönemi 5 gün sonra başlıyor. İşte tüm merak edilenler...



Türkiye sınırları içerisinde bulunan gayrimenkuller için emlak vergisi ödeniyor. Emlak vergisi 2020 ödemeleri 5 gün sonra başlıyor. İşte tüm merak edilenler...

Emlak vergisi, belediyeler tarafından bina, arazi ve arsalar için tahsil edilen ve servete dayalı olarak alınıyor ve her yıl iki kere alınıyor. Türkiye sınırlarında bulunan gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. 

1- Emlak vergisi ödemeleri ne zaman başlıyor?

Yılda iki kez ödenen emlak vergisi ödemelerinin ilk taksit dönemi 5 gün sonra başlıyor. 1 Mart tarihinde başlayacak vergi ödeme dönemi 1 Haziran tarihine kadar devam edecek. İkinci taksit ödemeleri ise 30 Kasım'da alınacak. Bu tarihleri geçiren vergi mükellefleri için ise cezai işlem uygulanacak. 

2- Kimler emlak vergisi mükellefi?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyecek. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükelleflerden olşuyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. 

3- Kimler emlak vergisinden muaf?

  • Hiçbir gelir olmayan,
  •  Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
  • Gaziler,
  • Engelliler,
  • Şehitler,
  • Dul ve yetimler,
  • İşsizler emlak vergisi ödemiyor.

4- Emlak vergisi nereden ödenir?

Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyelerinden yapılabiliyor. Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması durumunda ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılmasıyla gerçekleşebiliyor. Emlak vergisi ödemesi ayrıca internet aracılığıyla yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olmasıyla, internet üzerinden online olarak ödenebiliyor.

5- 2020 emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak değeri, bina, arsa ve arazilerinin 2020 yılı vergi değerleri, 2019 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 22,58/2=yüzde 11,29 oranında artırılacak.

Ev sahipleri dikkat! 5 gün sonra başlıyor!

5 soruda emlak vergisi 2020!

Emlak vergisi 2020!

 

 


Geri Dön