20 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Hangi şartlarda vergi ödenmiyor?

Ev sahipleri dikkat! Hangi şartlarda vergi ödenmiyor?

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri Mart ayında başladı. Peki emlak vergisinde muafiyet şartları neler? İşte ev sahiplerinin merak ettiği o şartlar...



Arsa, ev, iş yeri gibi taşınmaz sahiplerinin ödemesi gereken emlak vergisinde ilk taksitler Mart 2021'de ödenmeye başlandı. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; emlak vergisinin ilk taksidinin son ödemesi 31 Mayıs olarak belirlendi. Taşınmaz sahipleri 31 Mayıs tarihine kadar ödemelerini yapabilir. 

Hiç geliri olmayanlar ve bunu belirten vatandaşlar, yalnızca sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıklarından (emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı) geliri bulunanlar, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlar emlak vergisi ödemiyor. Bu kişiler emlak vergisinden muaf sayılıyor. 

Ev sahipleri dikkat! Hangi şartlarda vergi ödenmiyor?

200 METREKARE ŞARTI

Fakat emlak vergisinden muaf olabilmek için bazi şartların karşılanması gerekiyor. Emlak vergisi muafiyeti için en önemli koşul tek konut bulunması. Tek konutu bulunan vatandaşlar Türkiye sınırlarında yer alan brüt 200 metrekare büyüklüğü aşmayan tek meskene veya tek meskende hisselerinin bulunması durumunda (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) sıfır oranlı vergi hakkından faydalanıyor. Bunun için ilgili başvuru formunun doldurulması ve bağlı bulunulan belediyeye verilmesi gerekiyor. 

Ev sahipleri dikkat! Hangi şartlarda vergi ödenmiyor?

43 BİN LİRA SINIRI

Ayrıca emlak vergisi muafiyetinden faydalanan vatandaşların hizmet karşılığında kazandığı ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri bir gelirin de bulunmaması gerekli. 2021 yılında 43 bin TL'yi geçen mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı gibi gelir bulunuyorsa sıfır oranlı emlak vergisinden yani muafiyetten faydalanılmıyor. 

Ev sahipleri dikkat! Hangi şartlarda vergi ödenmiyor?

İADE ALINABİLİR

Emlak vergisi ödemeleri kapsamında muaf olduğunu bilmeyen milyonlarca kişi bulunuyor. Eğer muaf olunmasına rağmen emlak vergileri ödendiyse 5 senelik ödemeler geri alınabiliyor. Bu durumda belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’ dayanak gösterilerek ‘düzeltme dilekçesi’nin sunulması gerekli. 

Ev sahipleri dikkat! Hangi şartlarda vergi ödenmiyor?

YENİ BİNA VE MAHALLE SAYILAN KÖYE İSTİSNA

Büyükşehir yasasıyla mahalle olan ve tüzel kişiliği iptal edilen köylerde emlak vergisi ödemeleri 2022'nin sonuna kadar ertelenmişti. Yani, bu köylerdeki vatandaşlar da emlak vergisi muafiyetinden yararlanıyor. Diğer taraftan satışı gerçekleştirilen Hazine’ye ait taşınmazlar 5 sene süre ile emlak vergisi ödemelerinden muaf sayılamıyor. Yeni yapılan binalarda ise dörtte bir oranında indirim uygulanıyor. 

Ev sahipleri dikkat! Hangi şartlarda vergi ödenmiyor?

KİRAYA ÇIKTIYSA

Sahip olduğu tek konutu kiraya verip, başka bir evde kirada yaşayan vatandaşlar da vergi maufiyeti kapsamında. Fakat tek konutunu kiraya verip başka bir evde kira ödemeden yaşayanlar ise emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyor. 

Ev sahipleri dikkat! Hangi şartlarda vergi ödenmiyor?

BU YIL EMEKLİ OLAN YATIRIYOR

2021'de emekli olan vatandaşların da emlak vergisi ödemelerini yapmaları gerekiyor. Çünkü muafiyet emekli olunan tarihi takip eden seneden itibaren devreye giriyor. Buna göre, gereken şartlara sahip olan ve belediyelere gerekli bildirimi yapan emekliler, 2022 yılından itibaren sahip olduğu tek ev sebebiyle emlak vergisinden muaf tutulacak. Emekli olup başka bir işte çalışan vatandaşlar ise gelirleri olması sebebiyle emlak vergisinden muaf sayılmıyor. 

Ev sahipleri dikkat! Hangi şartlarda vergi ödenmiyor?

YAZLIKLARA VİRÜS AYARI

Yılın yalnızca belirli sürelerinde oturulan yazlık, dağ evi, yayla evi gibi konutlar da emlak vergisinden muaf sayılmıyor. Yalnızca sürekli ikamet edilen taşınmazlarda vergiden muaf olma imkanı sunuluyor. Yani yılın belli dönemlerinde kullanılan evler için emlak vergisi ödeniyor. Ayrıca emlak vergisinden muaf tutulan vatandaşların hem bir evi hem de yazlığı durumunda ikisi için de emlak vergisi ödemesi gerekli. Fakat salgının ardından birçok kişi yazlıklarına gitti ve yazlıklarda da yaşam 12 aya ulaştı. Yazlığın tek konut şeklinde sürekli oturulması ve bunun da fatura, ikamet kaydı gibi belgelerle ispatlanması durumunda emlak vergisinden muafiyet istenebilir. 

Ev sahipleri dikkat! Hangi şartlarda vergi ödenmiyor?

ÜCRETSİZ İZİNDEKİLER ÖDEYECEK Mİ?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını sebebiyle iş yerleri kapandığı ya da işlerinde azalma yaşandığı için ücretsiz izne çıkarılan birçok çalışan var. Bu vatandaşlara sadece nakdi destek yapılıyor. Uzmanlar, bu aylık dışında gelirleri bulunmayan vatandaşların da emlak vergisinden muaf tutulmalarının gerekli olduğunu savunuyor. Fakat günümüzde bu duruma ilişkin henüz alınan bir karar bulunmuyor. Örneğin 2017'de hamilelik sebebiyle ücretsiz izne ayrılan ve hiçbir geliri olmayan bir kişinin sorusunun ardından özelge yayımlanmış ve muafiyet imkanı sunulmuştu.

Ev sahipleri dikkat! Kredi kartıyla ödeyebilirsiniz!


Geri Dön