29 / 03 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Kredi kartıyla ödeyebilirsiniz!

Ev sahipleri dikkat! Kredi kartıyla ödeyebilirsiniz!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri başladı. Koronavirüs salgını döneminde belediyelerden ödeme yapmak istemeyen vatandaşlar emlak vergisinde online ödeme adımlarını araştırıyor. 



Gayrimenkul sahiplerinin ve mirasçıların her yıl düzenli olarak yılda 2 kez vergilerini ödemeleri gerekiyor. Her yıl Mart ve Kasım ayında ödenen vergiler için ilk taksit dönemi başladı. Taşınmaz mala sahip olan vatandaşlar internet üzerinden emlak vergisi sorgulama ve ödeme işlemlerini sorgulamaya başladı. Belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergisi, taksitli ya da tek seferde belirlenen tarihlere de ödenebiliyor. İşte, emlak vergisi ile ilgili detaylar...

Ev sahipleri dikkat! Kredi kartıyla ödeyebilirsiniz!

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR? 

Ödemeler için gayrimenkul sahipleri belediyelerden tahsis edilen beyannameyi dolduruyor. Buna ek olarak beyanname için başvurulurken tapu, nüfus cüzdanı ve eğer söz konusu bina ise kullanma izninin fotokopilerinin hazır bulundurulması gerekiyor. Beyanname için meskenin bulunduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası bildiriliyor. Ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ya da havale ile belediyelerin banka hesaplarına yapılabiliyor. Bunların dışında artık internetten ödeme yapılıyor. 

KREDİ KARTI KOLAYLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yaptığı açıklamaya göre, vergi daireleri tarafından alınan tüm vergi, harç ve idari para cezaları, anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabilecek.

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF? 

Emlak vergisinde gayrimenkulun tapusuna sahip olanlar mükellef oluyor ve buna bağlı olarak dolaysız vergi türleri arasında bulunuyor. Bunun yanında birden fazla konuta sahip olmamak, aylık geliri dışında başka bir geliri bulunmamak gibi belli şartlara bağlı olarak emekliler, ev hanımları, işsizler ve engelliler emlak vergisinden muaf tutuluyor. 

Ev sahipleri dikkat! Kredi kartıyla ödeyebilirsiniz!

EMLAK VERGİSİ NEREDEN ÖDENİR? 

Emlak vergisinin ödemeleri ilçe belediyelerden yaplıyor. Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor. Emlak vergisi ödemesi ayrıca internet üzerinden de gerçekleşebiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de gerçekleştiriliyor.

Ev sahipleri dikkat! Kredi kartıyla ödeyebilirsiniz!

ÖDEMEYEN YANDI

Ev sahiplerinin vergilerini ödemesi durumunda cezai işlem başlatılıyor. Mükelleflerin vergi tutarına her ay yüzde 2 oranında faiz işleniyor. Ayrıca konut ya da dükkan satışı yapılacaksa vergi ödenmeden tapu devir işlemleri gerçekleşemiyor.

EMLAK VERGİSİNDE 2021 HESABI

2020 yılından önceki yıllarda emlak vergisi mükellefi olanların 2021 yılına ait emlak vergisinin tarh ve tahakkukunda esas alınacak vergi değerinin (matrahın) hesabı ile bina, arsa veya araziye 2020 yılında malik olunması halinde mükellefiyetin başlangıç yılı olan 2021 yılı vergi değerinin hesabı bu Tebliğde belirtilen esaslar kapsamında yapılacak. Emlak vergisi 2021 hesabı...

Ev sahipleri dikkat! Kredi kartıyla ödeyebilirsiniz!

Konutta 'vergi' zamanı!

2021 vergi takvimi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön