20 / 04 / 2024

Mirasçılar dikkat! Kredi kartıyla ödeme dönemi başladı!

Mirasçılar dikkat! Kredi kartıyla ödeme dönemi başladı!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı duyura göre, mirasçılar koronavirüs kapsamında alınan tedbirler sebebiyle ödemelerini kredi kartıyla gerçekleştirebilecek.



Türkiye'de bulunan malların veya gayrimenkullerin veraset halinde ya da ivazsız olarak bir kişiden diğer kişiye geçmesi durumunda her yıl düzenli olarak miras vergisi ödeniyor. Malların karşılıksız olarak bir şahıstan diğer şahsa intikal etmesi halinde miras vergisi ödeniyor. 

Türk vatandaşlığı bulunan bir kişinin yurt içi ya da yurt dışı olduğuna bakılmadan aynı yollar ile mal edinmesi ile bu vergi alınıyor. Mirasçıların her yıl düzenli olarak yılda iki kere vergi ödeniyor. Veraset ve İntikal Vergisi'ni ödemeyenlere cezai işlem uygulanıyor.

Gelir İdaresi'nden duyuru

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) vergi mükelleflerini ilgilendiren önemli bir duyuru yaptı. GİB'in internet sitesinde yaptığı duyuruya göre; vergi daireleri tarafından alınan tüm vergi, harç ve idari para cezaları, anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabiliyor. Bu kapsamda, gayrimenkul-menkul sermaye iradı, veraset ve intikal vergisi gibi ödemeler internetten yapılabilecek.

2020 istisna tutarları

2020 miras vergisi oranları Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği'ne göre açıklandı. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren istisna tutarları şu şekilde;

- Evlatlıklar dahil füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 306.603 TL
- Füruğ bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinde 613.582 TL
- İvasız suretle meydana gelen intikallerde 7.060 TL

1/1/2020 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız suretle meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacak.

Ödeme zamanı geldi

Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl haziran ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeme yapılıyor. Miras kalan vatandaşlar için ilk taksit ödeme dönemi başladı. 

5 soruda miras vergisi 2020!

Kredi kartıyla vergi ödeme türleri genişletildi!


Geri Dön