19 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Verginiz katlanmış olabilir!

Ev sahipleri dikkat! Verginiz katlanmış olabilir!

Haus İstanbul Gayrimenkul Kurucusu Sercan Göller, emlak vergisindeki artışları değerlendirdi. “Tüm mülklerin emlak vergisi değeri, arsa metrekare birim değerinin ve inşaat maliyetinin metrekare birim fiyatının toplamından oluşuyor" diyen Sercan Göller, vergilere itiraza ilişkin de konuştu.



Her dört yılda bir gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren emlak vergileri yeniden belirleniyor. Haus İstanbul Gayrimenkul Kurucusu Sercan Göller, değerleme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken konulara, gayrimenkul sahibinin haklarına ve değerlemenin nasıl yapıldığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ev sahipleri dikkat! Verginiz katlanmış olabilir!

Lüks Konut Uzmanı Sercan Göller, emlak vergisindeki yükselişlere ilişkin hazırlıklı olmak için gayrimenkul sahiplerinin muhtarlıkla iletişim kurarak; evlerinin emlak değerini öğrenmelerinin öneminli olduğuna vurgu yaptı. Göller, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Tüm mülklerin emlak vergisi değeri, arsa metrekare birim değerinin ve inşaat maliyetinin metrekare birim fiyatının toplamından oluşuyor. Bu emlak vergisi değerleri, bazı bölgelerde 10 katına kadar artış gösterebiliyor. Haziran ayı başından itibaren muhtarlıklarda mülklerin yeni arsa değerleri askıya çıktı. Bağlı bulunduğunuz muhtarlık ile iletişime geçerek mutlaka evinizin emlak değerini öğrenmelisiniz. Öğrendiğiniz bu değerin çok olması durumunda itiraz edebilirsiniz. 31 Temmuz’da dolan itiraz süreleri, adli tatilden dolayı 7 Eylül’e kadar uzatıldı. Bu sayede vergi mahkemelerinde dava açabilirsiniz. Evinizin değeri fahiş oranda artmışsa ve itiraz etmezseniz önümüzdeki dört sene için bu bedeli ödemeyi kabul etmiş sayılırsınız.”

Ev sahipleri dikkat! Verginiz katlanmış olabilir!

“Arsa ve arazi değerlemelerinde bölgedeki kamu hizmet alanları önemli”

Göller, arsa ve araziler için belirlenen emlak vergisi değerlerine ilişkin de şunları söyledi:

“Arsa ve arazi için emlak vergisi değerlerini belirleyen komisyonlar; değer takdiri gerçekleştirirken arsa veya arazinizin bulunduğu bölgedeki yol yapımı, toplu taşıma imkanları gibi kamu hizmetlerinin, o bölgenin gayrimenkul değerlerine olumlu yansıyacak alanlarını da göz önünde bulundurarak değerleme yapıyorlar. Konut ve sanayi bölgelerinde önemi artan yerlerin de bu yükselen değerlerini dikkate alıyorlar.”

Ev sahipleri dikkat! Verginiz katlanmış olabilir!

Lüks Konut Uzmanı Sercan Göller, ayrıca emlak vergisi değerinin gayrimenkul satışlarında devlete ödenecek tapu harcı hesaplamalarında da önemli olduğunun altını çizdi.

Herkes merak ediyor! Emlak vergisi için dava açılabilir mi?

Emlak vergisi fiyatlarına Kovid-19 dopingi!


Geri Dön