24 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe açıklandı: Tazminat istenebilir! 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe açıklandı: Tazminat istenebilir! 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde 11 şehirde binlerce bina kullanılamaz hale geldi, pek çok yapı da hasar gördü. Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe açıklandı: Tazminat istenebilir! 



Posta Gazetesi'nden İpek Alemdar Göde'nin haberine göre; Kira sözleşmesinin kiralık evin hasar durumuna göre sona erebileceğine dikkat çeken Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, açıklamasında "Borçlar Kanunu’na göre konut yahut iş yeri sahibi kiralananı, kira sözleşmesinde belirtildiği şekilde kullanıma hazır bir durumda kiracıya teslim etmek ve kira sözleşmesi devam ettiği sürece kullanıma uygun bir şekilde bulundurmakla yükümlüdür" ifadelerine yer verdi. 

Depremin ardından binanın yıkılması ya da ağır hasar görmesi halinde, kiralananın kullanım amacına uygun bir şekilde hazır bulundurulmasının mümkün olmaması sebebiyle, kira sözleşmesinin kendiliğinden sona ereceğini aktaran Ayşe Hüseyinoğlu, bu şekilde kiracının kira ödeme yükümlülüğünün ortadan kalkacağını dile getirdi. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe açıklandı: Tazminat istenebilir! 

Az hasarlı ya da hasarsız konutlar için sözleşmenin durumu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Hüseyinoğlu, "Deprem sonrası orta düzeyde hasar alan binalarda kiracı, hasarın ev sahibi tarafından güçlendirme çalışmaları yapılarak onarılmasını talep edebilir. Kiracının bu noktada, seçimlik hakları mevcuttur. Kiracı, onarım süresi boyunca kirada indirim yapılmasını ev sahibinden talep edebilir" ifadelerini kullandı ve orta hasarlı yapının makul bir sürede onarılmasının mümkün olmadığı halde, kiracının kira sözleşmesini kanunda belirtilen şartlar çerçevesinde feshedebileceğinin altını çizdi. 

Az hasarlı ya da hasarsız binalarda ise, kira sözleşmesinin süreceğini dile getiren Hüseyinoğlu, sözleşme sonuna kadar kiracının kira ödeme yükümlülüğü olduğunu vurguladı. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe açıklandı: Tazminat istenebilir! 

Olağanüstü fesih durumlarına ilişkin de değerlendirmelerini paylaşan Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, depremden sonra hasar görmeyen binada, deprem korkusu sebebiyle oturmak istememe gibi  psikolojik etkenlere ilişkin kanunda açık bir düzenleme olmadığının altını çizdi. 

Açıklamasında "Bununla birlikte, 11 ili etkileyen deprem felaketinde artçı sarsıntıların sık aralıklarla devam etmesi nedeniyle kiracıların sözleşmeyi devam ettirmesinin kendilerinden beklenemeyeceği ve buradan hareketle önemli sebeple olağanüstü fesih yoluna başvurabilecekleri kanaatindeyiz" diye konuşan Ayşe Hüseyinoğlu, olağanüstü fesih durumunda önemli olanın, konut sahibine yöneltilecek fesih bildiriminin yazılı bir şekilde yapılmış olması olduğuna vurgu yaptı. 

İstanbul’da eski binalarda yaşan kiracılar için de açıklamalarda bulunan Avukat Ayşe Hüseyinoğlu,
"İstanbul’da 1999 öncesi yapılan bir dairede oturan kiracı, sadece deprem korkusunu öne sürerek sözleşmeyi feshedemez. Henüz deprem olmayan bir bölgede deprem korkusunu ileri sürerek kira sözleşmesini fesheden kiracı, ev sahibine tazminat ödeme yükümlülüğü altına girecektir" dedi ve buna karşın, kiralananın sağlamlığına ilişkin şüphesi olanların uzman bir bilirkişiden rapor aldırabileceğini dile getirdi. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe açıklandı: Tazminat istenebilir! 

Alınan rapor kapsamında, 1999'dan önce inşa edilen bir binanın ağır hasarlı çıkması halinde, belirli süreler çerçevesinde yıkım kararı verileceğine ve kira sözleşmesinin kendiliğinden sona ereceğine dikkat çeken Hüseyinoğlu, "Alınan rapora istinaden; binanın güçlendirme çalışmasıyla onarılabilecek düzeyde hasarlı olması durumunda ise, kiracı ev sahibinden binanın onarılmasını ve onarım süresince kirada indirim yapılmasını isteyebilir" diye konuştu. 

Hüseyinoğlu, aynı şekilde makul sürede onarım yapılamaması durumunda kira sözleşmesinin feshedilebileceğinin altını çizdi. 

Kiracıların konut sahiplerinden tazminat isteyebileceği durumların da olduğunu aktaran Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, depremden sonra binanın yıkılmasında konut sahibinin kusuru olması durumunda tazminat alınabileceğine vurgu yaptı. 

Açıklamasında "Örneğin, halihazırda sağlam bir binanın kolonunu keserek kiraya veren ev sahibi, deprem sonucunda binanın yıkılmasında kusuru bulunması sebebiyle tazminat ödeme yükümlülüğü altına girer. Ev sahibinin binanın yıkılmasında bir kusuru bulunmuyor ise, tazminat ödeme yükümlülüğü ortadan kalkacaktır" diyen Hüseyinoğlu, bununla beraber, kiracının konut sahibinin haksız fiilden kaynaklı kusursuz sorumluluğuna da gidebileceğini belirtti. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe açıklandı: Tazminat istenebilir! 

Yıllık kirası peşin ödenen evler ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ayşe Hüseyinoğlu, kiracının sözleşme devam ettiği sürece kira ödemekle yükümlü olduğunu aktardı ve "Kiracı, deprem sonrası kira sözleşmesinin kendiliğinden sona erdiği tarihten sonraki aylara ilişkin peşin ödediği kira bedellerinin iadesini ev sahibinden talep edebilecektir" ifadelerini kullanarak açıklamasını tamamladı. 

Altında yangın yeri! Piyasalar alev alev! Herkesin gözü oradan gelecek haberde!

Geçen hafta parasını altın, dolar ve borsaya yatıranların kazancı ne oldu? En çok hangi hisseler prim yaptı?

Japon deprem uzmanından TOKİ evlerine tam not!


Geri Dön