19 / 04 / 2024

Ev sahiplerinin tahliye oyunu!

Ev sahiplerinin tahliye oyunu!

Geçtiğimiz günlerde açıklanan kira zamlarında sonra evlerini daha yüksek tutarlardan kiraya vermek isteyen ev sahipleri mevcut kiracılarını tahliye etmeye çalışarak mağduriyete sebep oluyor.



Temmuz ayına yönelik kiralar için yeni zam oranları belirlendi. Yeni Şafak'tan Hamide Hangül'ün haberine göre; Türkiye İstatistik İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), açıkladığı tüketici enflasyonuyla (TÜFE), on iki aylık ortalaması göz önüne alınarak belirlenen kira artış oranı Temmuz'da yüzde 14.55 çıktı. Böylelikle kiralara yapılacak artış oranı yüzde 14.55 olacak. Ev sahipleri bu oranın üzerinde kira artışı yapamıyor. Çünkü kira bedellerini belirleyen Borçlar Kanunu’na göre, yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeli anlaşmaları, bir önceki kira senesinde tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artış oranını geçmemek şartıyla geçerli olacak. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. Fakat yüzde 14,55’lik zammı aşmak için ev sahipleri farklı yollar denemeye başladı. Uzmanlar, ev sahiplerinin kiracısını tahliye ederek daha yüksek oran üzerinden yeniden kiraya vermeye başladığına vurgu yaparak, kiracıları koruyan yasaların olduğunu anımsattı.

Ev sahiplerinin tahliye oyunu!

Son dönemde kiralıklarda meydana gelen gelişmelere yönelik bilgi aktaran Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, koronavirüs salgınının inşaat sektörünü etkisi altına aldığını söyleyerek, “Faizlerin yükselmesi de konut arzını ve satışlarını geriletti. Ayrıca düğünlerin ve taşınmaları başlaması, kentsel dönüşümdeki hareketlilik kiralık fiyatlarını artırmaya başladı. Örneğin İstanbul’da 1500 TL olan bir daire yeni kiracılara 2500 TL’lere kadar fiyatlara kiralanabiliyor. Öyle ki Şişli, Kadıköy, Bakırköy, Üsküdar gibi bazı ilçelerde kiracı olmak için vatandaşlar, emlakçılara isim yazdırıp haftalarca sıra bekliyorlar” dedi.

Ev sahiplerinin tahliye oyunu!

Söz konusu durumu fırsat bulan bazı ev sahiplerinin mevcuttaki kiracılarını tahliye edip evlerini daha yüksek tutardan kiraya vermeye başladığını söyleyen Akdoğan, kiracılarının sorumluluklarını yerine getirdikçe tahliye durumunun mümkün olmadığını söyledi. Akdoğan “Taşınmaz satışında bile mevcut kira kontratı devam eder. Yeni şart istenemez. Yeni kontrat gerekmez. Mevcut kiracılarda, kira kontratı bir yıllık bile olsa kira sözleşmesi otomatik uzar. Haklı bir neden olmadıkça örneğin ‘kira bedelleri o bölgede yükseldi’ diyerek kiracının tahliyesi talep edilemez” dedi. Bazı emlak işletmelerinin ise mal sahiplerini arayarak yeni kiracılar ile yüksek kiralar vaad ettiğini belirten Akdoğan, “Tespit halinde kiracılar, Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi'nden bu işletmeleri şikâyet edebilirler” dedi.

Emlakçılarda sıra var

Ev sahiplerinin tahliye oyunu!

Ev sahiplerinin kiracı seçerken oldukça seçici davrandıklarını belirterek kira ve depozitoların bir sene öncesine göre daha da arttığını söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Arz talebi dengelemediğinden fiyatlar çok arttı. Faizler yüksek, konut sektöründe yeterli stok kalmadı, alım ve satım çok yavaşladı. Özellikle yatırım için konut alımı neredeyse durdu. Kiralık ev yok denecek kadar azaldı. Kiralama ofisleri müşterilerini sıraya alıyor” dedi.

3 maddede kira artış oranı Temmuz 2021!


Geri Dön