29 / 03 / 2024

Ev sahiplerinin ve kiracıların hakları neler?

Ev sahiplerinin ve kiracıların hakları neler?

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar, salgın ve yeni yılın gelmesiyle beraber kira fiyatlarına yapılan zamlar kiracı ve ev sahibini karşı karşıya getirdi. Anlaşma sağlayamayan ev sahibi ve kiracılar dava açmak için mahkemenin yolunu tuttu.



2022 yılında kira davalarında artış dikkat çekiyor. CNN Türk'te Sema Akbulut'un haberine göre; Ev sahipleri ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklar mahkemelere taşındı. Kiracılar ev kirasına gelen zamlardan ve ani evi boşaltma kararlarından şikayetçi olurken ev sahipleri ise ödenmeyen kiralardan şikayetçi oldu.

Son zamanlarda mahkemelerin kapısı kiracılar ve ev sahipleri tarafından çalınıyor. Sema Akbulut'a konuşan Avukat Tarkan Erdal, "Kiracı ve kiraya veren uyuşmazlıkları bu dönem en fazla karşılaştığımız uyuşmazlıkların başında geliyor" diye ifade etti.

Ev sahiplerinin ve kiracıların hakları neler?

Ev sahibi evinin kiracısını 3 sebep sunarak evden çıkarabilir. Onların başında 'Oğlum geldi' seçeneği bulunuyor. Fakat oğlunun geldiğini mahkemede kanıtlaması gerekiyor. Avukat Tarkan Erdal, "Davada bu iddiasını ispat edecek. Samimi olduğunu ispat ettikten sonra ancak tahliye edebilir" diye ifade etti.

Geriye ise diğer nedenler kalıyor. Yeniden imar düzenlenmesi durumunda yine tahliye yapılabilir. Fakat konutun yeniden inşa edilmesi ardından ev sahibinin eski kiracısına o evde yaşayıp yaşamayacağını sorması gerekiyor. Bir diğer sebep ise ödenmeyen kiralar olarak karşımıza çıkıyor.

Ev sahiplerinin ve kiracıların hakları neler?

Ev kiracıları ise daha çok ev sahibinin istediği zaman yaptığı zamlardan dert yanıyor. Ancak sözleşmeyi bildiği takdirde o da haklarından faydalanarak yapılan zamlara karşı koyabilir.

Avukat Tarkan Erdal, "Sözleşmede zam mümkün değil. Sözleşmede neyse onu yapabilirler. Burada karar evrilmemişse zaten kanun bir üst sınır belirliyor. Tüketici fiyat endeksine göre bir artış yapılması lazım. Dilediği zaman zam yapamaz. Bu nedenle aslında burada ipler kiracıların elinde. Kiracılar sözleşmedeki oranı yaptığı müddetçe kira alanlar onları tahliye edemezler" diye konuştu.

Ev sahibi ve kiracı davaları patladı!

Kira sözleşmesi 10 yıllık olan kiracı tahliye edilebilir mi?

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

 


Geri Dön