26 / 04 / 2024

Ev tadilat izni nasıl alınır?

Ev tadilat izni nasıl alınır?

Dairesinde tadilat yapmak isteyen maliklerin, kimi tadilatlarda belediyeden izin almaları gerekirken; kimi tadilatlarda ise ilgili apartman sakinini bilgilendirmek yeterli oluyor. Peki, ev tadilat izni nasıl alınır?



Ev tadilat izni nasıl alınır?

Apartman içerisinde bulunan dairesinde tadilat yapmak isteyen maliklerin, kimi tadilatlarda belediyeden izin almaları gerekirken; kimi tadilatlarda ise ilgili apartman sakinini bilgilendirmek yeterli oluyor.


Ancak, daire sahibi yalnız yönetim planında yapılmasına izin verilen tadilatları yapabiliyor. Örneğin, balkon kapatma gibi tadilat işine yönetimde izin verilmiyorsa, kendi bağımsız bölümünüzde de bu kurala uymanız gerekiyor.


Aksi halde, bu kurala uymadan apartman yönetiminde izin verilmeyen işlerin yapılması sonucunda, diğer kat malikleri yetkili birimlere şikayette bulunarak yapılan tadilatın eski haline getirilmesini isteyebiliyor.


Kat malikleri bunu kaymakamlığa veya mahkemeye müracaat ederek yapabiliyor. Yapılan şikayet sonrasında yönetimde yasaklanmasına rağmen yapılan işler, eski haline getiriliyor ve masrafları yine kat maliki tarafından karşılanıyor.


Ayrıca, tadilat işlerinin belirli gün ve saatler içerisinde yapılması gerekiyor. Komşuluk Hukuku çerçevesinde bilhassa akşam ve gece saatlerinde tadilat yapılmasına izin verilmiyor. 


Bu saatler dışında yapılacak tadilatlarda bina yönetimine haber verilmesi, yönetimce bina sakinlerinin haberdar edilmesi ve tadilatın olabildiğince rahatsızlık vermeyecek şekilde yapılmasına özen gösterilmesi gerekiyor. 


Buna göre tadilatların hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor.


Evde tadilat saatleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön